fbpx

Justiția ”reformată” rupe ”buka”

Zilele ăstea se discută mult despre reformele în domeniul justiției. Înaintarea lui Poalelungi în fruntea CSJ este doar aisbergul acestor discuții. Sunt multe probleme în justiție care merită rezolvate. Tot azi facebook mi-a reamintit despre o însemnarea foartea faină despre o Adunare Anuală a judecătorilor de 3 ani în urmă.

În acești 7 ani de când avem o altă putere decât partidul comuniștilor în Moldova s-au schimbat puține lucruri în justiție. În afară de 2 închisori reparate și câteva judecătorii renovate nu s-a simțit efectul reformei.

E și cazul procesului de judecată în care sunt implicați cei de la ”Ritlabs” și directorul acestora Maxim Masiutin. Dacă nu vi-i cunoscută denumirea probabil ar trebui să știți despre produsul lor ”The Bat”. Un client de email popularitatea căruia este recunoscută și care este produs pur moldovenesc și pe care oamenii îl vând în peste 90 de state.

Ap iată, pe data de 29 decembrie 2015 Procurorul Raileanu Dumitru a aplicat faţă de Masiutin Maxim, directorul SRL „Ritlabs”, o măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.
Această măsura a fost aplicată în cadrul cauzei penale, conform căreia au fost blocate şi conturile bancare ale firmei „Ritlabs”. Blocarea conturilor a fost deja recunoscută ca fiind ilegală de către Curtea de Apel Chişinău.

La 30 decembrie 2015, Masiutin Maxim a depus o plîngere în Judecătoria Buiucani prin care a solicitat anularea măsurii preventive de nepărăsire a ţării. Conform prevederilor codului de procedura penală, durata măsurilor preventive de a nu părăsi ţara nu poate depăşi 30 de zile.

Examinarea plîngerii a fost repartizată judecătorului Mihail Diaconu, care a stabilit data examinării plângerii pentru data de 8 februarie 2016, adică peste 40 de zile din data depunerii, necătând la faptul că termenul limită de aplicare a măsurii preventive care se contestă, conform legislaţiei procesual penale, este doar de 30 de zile.

Ap iată, astăzi suntem în 10 februarie iar ședința de judecată care a trebuia să aibă loc luni a fost contramandată pe 22 februarie pe motiv că judecătorul subit s-a îmbolnăvit.

Avocații lor deja au setul de documente gata pentru a fi depuse la CEDO pentru nerespectarea normelor în examinarea cererii de anulare a măsurii preventive. Totodată ei mai au trei cereri privind nerespecaterea de către cei din Republica Moldova a deciziei unei instanțe din Statele Unite ale Americii și pe marginea a două percheziții ilegale la casa directorului și în companie.

Dacă am avea mai des mediatizate astfel de cazuri și poate, un resurs informațional aparte dedicat porcăriilor din sistemul judiciar reforma ar merge mai repede sau măcar s-ar porni.

Acum se creează impresia că regresăm 🙁

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?