fbpx

Despre „concursuri transparente”. Între așteptări și realitatea dură :(

Însemnare scrisă pe 16 octombrie 2019

Mulți dintre noi am muncit, de multe ori, pentru bani mizeri sau chiar gratis, în condiții grele, ne-am dedicat sănătatea și timpul liber pentru scopuri „nobile”. Ulterior ni s-au promis marea și sarea, doar că în loc de ele veneau vise frânte și sparse de rutina zilnică a existenței moldoveneși.

Cam e la fel și cu conducerile care se perindă în Republica Moldova. De fiecare dată Guvernul spune „Gata, până acum a fost întru-n fel dar de azi înainte va fi cu totul altfel.” Ca în poveştile unde statul lucrează pentru om, dar nu omul pentru stat. Oamenii achită impozitele cu speranța și cu așteptările de a avea un nivel de trai cel puţin decent, drumuri bune, servicii calitative etc. şi în final un stat mai puternic, o societate sănătoasă şi mai civilizată cu Oameni dar nu cu „prieteni”, cu nivel de cultură mai înalt. Dar ce avem in final? Simple iluzii și multă multă ipocrizie 🙁

Oliver Wendell Holmes Jr. spunea că Impozitele sunt prețul pe care îl achităm pentru posibilitatea de a trăi într-o societate civilizată. Și ce avem noi, toți cei care achităm impozitele în Republica Moldova, da inclusiv diaspora, care încă speră la un nivel de trai apropiat de cel european în .md? O Maia Sandu care se consideră Ioana d’Arc și o echipă de „marinari”, dar nu marinari obișnuiți toți dar și o grămadă de pirați care aleargă după comori. Astfel „căpitanul” nu are idee ce se face pe vas.

Anume pentru asta există bloguri ca al nostru 🙂

La data de 8 august, ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Vadim Brânzan, spunea că „vor fi anunțate concursuri internaționale pentru selectarea conducătorilor întreprinderilor de stat. Astfel, căutarea celor mai potriviți candidați pentru aceste funcții poate fi facilitată de compania internațională de recrutare, care urmează să fie angajată.” Potrivit acestuia, „în fruntea unor companii cheie de stat și companii din Moldova, urmează să fie numiți specialiști cu experiență internațională bogată, profesioniști incoruptibili. Cu toate acestea, deoarece procesul de organizare a unor astfel de concursuri internaționale va fi de lungă durată, înainte de aceasta, la ÎS vor fi numiți șefi interimari.

În conformitate cu prevederile art.7 alin (1) lit. c) din Legea 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, Regulamentul privind modul de selectare și numire a administratorului, a membrilor consiliului de administrație și a comisiei de cenzori al întreprinderilor de stat şi condiţiile de remunerare a acestora se aprobă de Guvern (în conformitate cu planul de acțiuni al guvernului, responsabil MEI, APP). Specialiştii de la MEI au elaborat acest act și au prezentat, conform procedurilor existente, spre aprobare, proiectul Regulamentului prenotat, acum 2 luni. Doar că, până la moment acest regulament nu a fost aprobat 🙂 De ce nu e aprobat? Nu știe nimeni. Deși, noi riscăm să presupunem un mic răspuns.

Astfel, grație neaprobării unui regulament general, specialiștii de la APP, conduși de macaronarul „manager anticriză” pentru fiecare concurs de selectare a administratorului întreprinderii de stat au utilizat regulamente separate 🙂 De ce? Pentru a avea spații de manevră. Pentru fiecare concurs organizat se adăugau anumite cerințe și nuanțe. Asta pentru a face așa cum cerea „managerul” Moraru.

Noi vă oferim două exemple concrete de „aberații regulamentare”

Primul caz vine de la nordul Moldovei. Acolo, la Briceni, în luna iulie, pe motiv că timp de 7 luni nu au fost achitate salariile, administratorul-interimar al Î.S. „Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Briceni” Nicolae Oberșt, a depus cerere de demisie. Ulterior APP a organizat concursul pentru selectarea unui nou administrator al întreprinderii respective. A organizat, a tot organizat dar ceva nu s-a primit 🙂 În rezultat, în luna august, la propunerea consiliului, în temeiul art. 8 din Legea menționată, prin ordinul directorului APP Eugeniu Moraru, în funcție a fost numit … Nicolae Oberșt. Nici nu știu dacă asta e din domeniul amuzantului sau absurdului 🙁

Al doilea caz este din industria viti-vinicolă. Dar nu se referă la Ministerul Agriculturii condus de către Georgeta Mincu, cea care, probabil știți, a primit o lovitură dură de imagine la Ziua Vinului grație faptului că a premiat compania Bostavan, cea vinurile cărora le „suduia” la o ședință:

La data de 7 august 2019 directorul Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici”, Viorel Bezede, a depus cerere de demisie. Urmare cererii de demisie, Consiliul de Administrație, în comun cu APP, a organizat un concurs pentru selectarea unui nou administrator la Mileștii Mici. În procesul organizării concursului respectiv, prin ordinul directorului APP, a fost schimbată de mai multe ori componența Consiliului de Administrație ÎS Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici”. Motivul este unul simplu ca „Bună ziua” – nu toți membrii erau de acord să execute „indicațiile” lui Moraru. Drept rezultat nu era cvorum pentru adoptarea „deciziilor necesare”.

În urma modificărilor de regulament și comisie unii participanți au fost incluși, alții nu au acumulat puncte necesare și administrator a ajuns Viorel Garaz. Nu am nicio pretenție la Viorel doar că adevărul îmi este mai aproape. Dacă tot vorbim de transparență el ar fi trebuit să fie primul care să fie cointeresat într-un concurs corect, să nu existe niciun dubiu asupra lui. Din ce știu eu există și o sesizare oficială pe marginea acestui concurs organizat și măsluit de către macaronarul anticriză din fruntea APP.

Și pe final, tradițional, câteva întrebări conducerii Ministerul Economiei și Agenției Proprietății Publice:

  1. De ce se tărăgănează aprobarea Regulamentul privind modul de selectare și numire a administratorului, a membrilor consiliului de administrație și a comisiei de cenzori al întreprinderilor de stat şi condiţiile de remunerare a acestora?
  2. Care a fost scopul și sensul demiterii, iar apoi reangajării administratorului-interimar al ÎS „Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Briceni”, Nnicolae Oberșt?
  3. De câte ori a fost schimbată componența Consiliul de Administrație ÎS Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici”?

Acestea sunt doar două momente care atestă că acțiunile unor demnitari nu coincid cu așteprările cetățenilor Republicii Moldova. Mâine de dimineață pe blog venim cu încă un moment trist din activitatea macaronarului Moraru – numirea directorului interimar la CFM.

În raportul de 100 de zile, Maia Sandu povestea despre pirați și o corabie care se scufunda:


Doamna Prim-mnistru, mi se pare că ați adus alți pirați în corabie. Ai voștri se cam încurcă în acțiuni/inacțiuni. Eu v-aș sfătui să-i alungați pe ei cu tot cu șobolanii despre care vorbeați. Asta în cazul în care nu sunteți și dvs implicată în toate aceste scheme sinistre și neclare prin care, posibil, sunteți nevoită să răspălătiți favorurile făcute de oameni fideli.

O zi de miercuri frumoasă să aveți cu toții!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?