fbpx

Opinie care contează despre siguranța rutieră!

Acest comentariu este oferit de către Serghei Diaconu, om care știe despre siguranța rutieră multe și diferite și este un expert apreciat de către forurile mondiale. De asta și lucrează acum într-un proiect în Kazahstan.

„1. Declarațiile pripite ale Gov că vor mări amenzile – nu cred că va schimba situația. Amenzile trebuie să fie corelate cu posibilitățile reale de plată ale cetățeanului. Amenzile exagerate vor stimula mita și eschivarea de plată. Amenzi corelate+profilaxie permanentă+aplicarea legii+educare continuu și conștientizare civică = rezultate în timp.

2. Doamna este vinovată. Trebuie pedepsită dur. Dar încercările de a pune vina exclusiv pe ea, înseamnă de facto utilizarea continuă al aceiași abordării pe care am moștenit-o: omul e de vină. Teoria care lucrează și care a demonstrat în practică rezultate (vedeți exemplul Suediei, Olandei – țări cu cea mai mică rată de accidente și decese) – Safe system approach. Omul va greși întotdeauna. E în natura umană. Deci doar dacă aplicăm formula: drumuri sigure+mașini sigure+aplicarea legii+șofat sigur putem spera la îmbunătățirea situației.

3. Nu putem blama exclusiv INP. Nu au suficient personal, sunt subdotați și implicați in multe activități improprii. Dar se poate și mai bine. Unde sunt patrulele cu circulație continuă pentru profilaxie? Dar Nopțile albe care au avut efect, cine le-a băgat pe raft la prăfuit? Cind avem o dezvoltare a sistemului de monitorizare video?

4. Chișinăul nu este un oraș friendly pentru participanții la trafic. Doar pentru mașini.

5. Nu avem o viziune și o abordare sistemică pe domeniul siguranței rutiere. Lipsă strategie de lungă durată (una activă, nu cu multe foi), lipsă fond pentru siguranta rutieră.

Ce se poate de făcut?

1. Adaptarea unui safe system approach la nivel de politică de stat.

2. La capitolul infrastructura: piste dedicate transportului public și bicicliștilor, separarea benzilor de circulație, implementarea sistemelor de calmare a traficului pe porțiunile periculoase, crearea insulelor de siguranță pentru pietoni, utilizarea marcajelor pe bază de plastificatori, implementarea unui sistem inteligent de management al traficului.

2. Pe domeniul siguranței mijloacelor de transport: revizuirea modului de activitate a stațiilor de testare tehnică. Ele produc bani, nu siguranță, altfel mașinile ucigașe nu ar fi admise in trafic.

3. Pe domeniul aplicarea legii: patrularea activă a echipajelor INP, reanimarea operațiunilor Nopți Albe, Zero grade, Pietonul viu etc. Scopul primar al INP nu este depistarea și pedepsirea, ci prevenția și profilaxia.

4. Pe domeniul educație: dotarea profesorilor in școli cu materiale didactice corespunzătoare, control permanent al activității școlilor auto, campanii de informare susținute de Gov

Această listă poate continua. Dar… nu cred.

Eu aș mai avea vre-o două întrebări, doar pentru ca un prieten se interesează:

1. Cum a fost posibil ca după atitea încălcări doamna să mai fie admisă in trafic?

2. Spune lumea in Toth ca “taloanele speciale” cele pe care le-am anulat cindva pentru că permiteau deținătorului, oricine ar fi el și in ce stare nu ar fi fost el, să trimită la plimbare agenții de patrulare, sau reîntors in circuit și nu neaparat sunt deținute doar de cei cu drept special. O fi oare adevărat?

////

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?