fbpx

Scurte concluzii după #DrumulVinului (de la Constanța „Kleo” culese)

Este o postare lungă scrisă de Constanța Kleo pe facebook.

///

Patru zile de #DrumulVinului și șaptezeci de pahare degustate au luat sfârșit. La început credeam că în fiecare seară am să cânt cântecul Deliei „Da mamă, sunt beată” dar nu a fost așa. Pentru mine #DrumulVinului a fost mai întâi despre oameni, despre povești de viață, și cum producătorii mici au reușit să ajungă să exporte vin.

Eu ca un simplu cetățean, care nu prea aveam mare tangență cu vinul, și căruia nu-i dădeam așa mare importanță, am ajuns să aflu că vinul are o temperatură optimă pentru servier, că vinul bun face ca mâncarea să fie și mai bună. Și dacă până a pleca la Drumul Vinului credeam ca vinul Rose se face din vin alb și un pic de vin roșu, se pare care nu e chiar așa. Am început să atrag atenția la detalii: la forma sticlei, la dopul sticlei și culoarea sticlei… Și apropo, ce e bun, niciodată nu se vinde în plastic, ca de exemplu-vinul.

Așa cum am zis, acest trip a fost despre oameni, gazdele sunt cele care au venit cu adevărate „perle” atunci când vine vorba de toasturi. Vă las unul aici, iar pe restul vă îndemn să le descoperiți singuri.

„Despre vin poți să vorbești, să vorbești și să tot vorbești, dar cel mai bine e să-l bei, și să-l bei, și să-l tot bei…” Vorbă de la Căușeni.

Mai jos o să vă zic despre vinariile la care am fost și cu ce le-am asociat eu.

1. Crama Mircești – recomand pentru cei care vor să evadeze din oraș și să vadă în jur doar podgorii.. p.s. acolo e un loc bun pentru ședințe foto în vie. Rapița, levănțica și floarea soarelui deja s-au ofelit.

2. Crama Tudor – zeama lor pune în evidență Feteasca Albă. Un loc minunat pentru odihnă.

3. Tronciu – pe lângă vin gustos, am avut parte și de o plimbare cu căruța. Așa că dacă vrei să simți forța unui singur cal putere îți recomand această locație.

4. ATU winery – dacă nu vrei să ieși din Chișinău, mergi aici. O vinărie modernă care combină arta și vinul într-un singur loc.

5. Agrici winery – de vin nu vă mai zic că e unul extraordinar, noi am ajuns acolo seara și luna se vedea perfect. Am găsit și loc amenajat pe iarbă pentru a avea condițiile perfecte pentru a savura un vin bun.

6. Doina vin – aici am aflat că „Perla neagră” e defapt un vin alb. Aici am văzut un laborator sovietic încă funcționând.

7. Sălcuța – plăcut surprinsă de ospitalitate și de arhitectura vinăriei. Când o să vină prietenii de peste hotare, aici am sa-i aduc.

8. Podgoria vin – o vinărie de familie, unde toate secretele sunt transmise de la tată la copiii.

9. Vinăria Hâncești – avantajul e că e aproape de Chișinău și pe lângă un pahar de Merlot Rosse, puteți vizita conacul lui Manuc Bei.

10. Vinaria Gogu – „Metafora albă” numai cum sună acest vin. Trebuie să mergi și să îl guști direct din beci.

11. Vinăria din Vale – aici trebuie să vii măcar pentru două zile ca să poți savura un pahar de vin pe lacul Beleu sau la înălțime, pe colinele din apropiere. P.S. să vă luați cremă împotriva țânțarilor.

12. Kara-Gani – aici trebuie să vii când strugurii sunt copți, să participi și tu la procesul de culegere și multe alte activități. Mâncare foarte bună care accentuează gustul și savoarea vinului.

13. Vinăria Comrat – ultima, cireșica de pe tort, vino și descoperă tradiții, mâncare și mai ales vin din Găgăuzia.

Concluzia: vin avem, oameni avem, trebu’ Drumu Vinului 4. Cut.

///

#DrumulVinului este posibil grație suportului din partea Proiectului de Competitivitate în Moldova și Asociației Naționale a Turismului Receptor finanțate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?