fbpx

Crama Tronciu // #DrumulVinului

După Crama Tudor, pe dealurile dintre Călărași și Hâncești am ajuns la Pereni, un sat aflat pe dealurile Lăpușnei.

Acolo chiar de la intrare ne așteptau stăpânii Cramei Tronciu, dna Valentina și dl Nicolae, cu nepoțica Nicoleta. Copiii lor sunt plecați la muncă peste hotare iar investițiile în modernizarea vinăriei și aducerea la standarde sunt suportate inclusiv de ei. Visul lor dar și a dlui Nicolae, sau „badea Colea”, este să-i aducă înapoi, în Pereni.

După o mică descriere am ajuns direct în beci unde am degustat câteva feluri de vinuri iar fetele au luat loc în jurul unui butoi 🙂

În afară de posibilitățile viti-vinicole ei au și posibilitate de cazare pentru trei familii iar dacă vreți vă pot duce cu căruța prin sat să vedeți copia la o scară mai mică a Catedralei din Chișinău care în scurt timp va intra în reconstrucție (video din căruță în video-ul din final postat de Constanța):

După astfel de vizite cum e cea de la Crama Tronciu, dar și la celelalte crame din prima zi de #DrumulVinului îți dai seama că Republica Moldova are șanse spre dezvoltare doar cu astfel de oameni. Dacă Arcadie Foșnea din start face conform unor anumite standarde, dar, în același timp, investește în propria afacere ceilalți doi, atât dnul Tudor Aghenie cât și Nicolae Tronciu s-au reformatat, au învățat să facă vinul altfel. Nu-l mai produc doar la volum dar și la calitate. Iar aceasta nu are decât să bucure.

Dl Nicolae Tronciu acum a pornit și procesul de recunoaștere a producției sale ca fiind ecologică.

Spre sfârșit am ieșit să mă uit la vie. S-a apropiat „badea Colea” și a propus să mergem să văd via mai aproape. Cât am mers prin vie tot mai rupea o frunză de ici colea ca să facă loc la struguri să vadă soarele. Nu degeaba au moldovenii proverbul „Cât te-ai mai hodini, ian mai dă cu o mătură”. Harnic om!

Interviul cu „badea” Nicolae Tronciu s-a primit consistent și plin de detalii:

Vedeți și:

Prima zi din #DrumulVinului văzută de Constanța

#DrumulVinului este posibil grație suportului din partea Proiectului de Competitivitate în Moldova și Asociației Naționale a Turismului Receptor finanțate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?