fbpx

Exemplul Estoniei // Despre aroganța și încăpățânarea celor mai populare politiciene :-)

Continuăm seria de articole despre exemplul Estoniei.

Azi este și motiv de a scrie – ieri, președinta Estoniei, a semnat decretul de numire a noului guvern din care fac parte partidele care au luat în alegeri locurile 2, 3 și 4. Partide din care face parte și un partid eurosceptic.

Marea asemănare între situația din Estonia și Republica Moldova este că cele mai votate personalități politice au fost două femei – Kaja Kallas în Estonia și Maia Sandu în Republica Moldova (adică în afara Republicii Moldova, dar asta nu contează în comparație).

Imaginea de mai jos este luată din revista „Economist”:

Articolul are subtitlul „Elections, dirty and clean” deși, ceea ce se consideră murdar în Moldova – de exemplu hrișca și crenvurștii, în Estonia ar fi ok și se practică. Aici oamenii nu sunt considerați turmă astfel că dacă mănânci hrișcă nu înseamnă că îl votezi pe cel ce ți-a oferit-o.

Dar ne-am cam dus departe. Deci, am stabilit că cele două doamne politiciene au fost cele mai votate pe o parte și alta a Europei de Est.

Ce a făcut Kaja Kallas după alegeri? S-a umflat în pene și i-a invitat la discuții pe toți în afară de eurosceptici, deși în seara de după victorie tatăl ei, fondatorul partidului pe care îl conduce, l-a sunat pe liderul euroscepticilor și mai în glumă i-a propus alianță. După ce s-a întâlnit cu cei de pe locurile 2, 4 și 5, le-a propus alianță doar la cei de pe locul 2. În același timp a înaintat niște linii roșii inacceptabile pentru cei de pe locul 2, partidul care e la guvernare în ultima vreme.

Cei de pe 2 au trimis-o la plimbare și au făcut ce au făcut – alianța celor 3 astfel încât Kaja Kallas a rămas cu ochii în soare chiar dacă are de două ori mai multe voturi decât ocupantul locului secund – Juri Ratas, partidului de pe 2 și actual prim-ministru al Estoniei.

Și da, ea nu e arogantă tare, dar echipa ei e umflată în pene la maxim, mai ales fostul prim-ministru.

Și acum să revenim la „oile noastre” (asta din proverb, nu din expresia lui Slusari despre Maia!).

Maia Sandu a luat cele mai multe voturi. Tot ei cu AcuM-ul lor se străduie să facă coaliții. Și vin cu condiții care mai de care deși, spre deosebire de aceeași Kaja Kallas partidul căreia a luat cele mai multe voturi, ar trebui să fie mai rezonabili. Dar ei nu vor. Și-au pus coarnele în gard și nici în dreapta nici în stânga.

Asta-i va duce (sau poate chiar la prezent de pus) la căderea mai Jios ca Aliansu.

Și nu uitați, „Banca de Economii va fi bine. Eu sunt sigur

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?