fbpx

Un raport „de doi bani”, care a costat sute de euro, analizează site-urile de satiră în calitate de „portaluri” // Pe marginea unui raport Promo-Lex

Azi, după însemnarea despre imaginile de la realitatea.md furate de cei de la Promo-Lex a trebuit să citesc legea cu privire la drepturile de autor. Acolo, în punctul 27, sunt descrise cazurile în care se pot prelua imagini. Unul din ele este cercetarea științifică.

Dacă acest raport intitulat „DISCURSUL DE URĂ ȘI INSTIGAREA LA DISCRIMINARE în spațiul public și mass-media din Republica Moldova” (ortografia respectată de pe site-ul promo-lex) este cercetare științifică atunci eu îs jurist. Și nu pe motiv că nu ar reprezenta interes juridic sau legislativ, poate acolo se conține și un grăunte de rațiune și adevăr, eu la exact cauzele apariției cercetării. O cercetare, cred eu, este condiționată pentru a cerceta și studia ceva. Aici raportul este creat pentru a suplini golurile în cadrul unui proiect de finanțare. Raportul a fost creat pentru bani și nu pentru educație. Asta e diferența.

Și mai jos am făcut o selecție de variații stranii din raport.

1. Lista surselor media selectate trezește suspiciuni:

De ce este băgat kankan.md care e mort și nu este diez.md? De ce nu este același vox.publika – sursă de ce vrei numai nu de informație.

2. „Cele 457 de cazuri identificate au fost distribuite de un număr total de 740 surse. Acestea se referă la mass-media online, platforme informaționale și TV. Cifra de 740 nu are pretenția de a prezenta lista exhaustivă a surselor care au distribuit discursul de ură în perioada de monitorizare, ci mai degrabă este o cifră orientativă.”

În general tot raportul e orientativ și deloc obiectiv, și acuș, la punctul 3 vă arăt de ce 🙂

3. Potrivit datelor monitorizării, autori ai discursului de ură sunt în marea majoritate a cazurilor bărbații, raportul fiind de 88% (bărbați) la 12% (femei). Cifra se referă doar la situațiile în care discursul a provenit de la o persoană fizică care a putut fi identificată.

Eu nu neg că bărbații îs mai buni la asta, dar eu i-aș recomanda autorului să intre pe grupurile de tipul AskaMom sau Gustoșel să vadă acolo câtă ură este pe toate fronturile. Iar dacă vrea să vadă ură politică să se adreseze la grupul „Adoptă un vot”.

Aceste date sunt aberante și rău intenționate. Și am impresia că sunt cam misandre.

4. Cifra totală de vizualizări a cazurilor identificate se ridică la 3 276 216 sau în medie peste 18 100 de vizualizări pe zi. Numărul de vizualizări a fost calculat în baza informațiilor publice oferite de paginile web ale instituțiilor media, rețele de socializare și alte platforme online.

Eu chiar vreau să văd cum au calculat vizualizările de „exemplu, pe portalul presaindependenta.wordpress.com” sau „de pe portalul moldovandream.com”.

Special pentru autor, extras din dex:

Portal (sensul 3) Sumă de site-uri strânse sub un singur acoperiș, adrese web; cuprinde știri, programe TV, diverse servicii și eventual un motor de căutare.

El a luat site-ul de pe wordpress și care se declară drept site de satiră un site serios. Trebuia să mai ia porcăria lui cojocari din București, moldovesti.info să ANALizeze.

Și aici urmează două puncte despre calitățile matematice ale autorului.

5. Ia vedeți ce deducții face autorul:

El face referință de la privitor la alegător ca unu la unu. Totodată aceste 600 de mii reprezintă, probabil, cam o cincime din toate știrile analizate? Și mai este una.

6. „Numărul total al populației RM este de circa 3.5 milioane. Dacă raportăm această cifră la numărul total de vizualizări contabilizate a discursului de ură, reiese că raportul este aproape 1:1, adică am putea presupune că, în medie, fiecare cetățean al RM, utilizator de internet, a interacționat cel puțin o dată cu astfel de cazuri.

Normal, nu?

Concluzii rapide, la cald:

1. Omul nu are idee de media.
2. Omul nu are idee ce înseamnă vizualizare pe facebook.
3. Autorul a făcut un terci de idei cu o introducere probabil bună (juriștii să aprecieze) dar cu o parte de media insuficentă.

Eu i-aș pune nota 3. Dar aici nu e pe note, e pe bancnote.

Aveți grijă de sănătatea voastră!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?