fbpx

De ce i-a trebuit lui Șor un Summit al unui partid european la Orhei

În timp ce democrații strângeau oamenii în #pman pentru miting preelectoral (deși eu așteptam că vor anunța și candidații la mixt) iar unii prieteni ai lui petrenco ardeau tomberoane în centrul Chișinăului, la Orhei se desfășura un summit al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) cu titlul „Free and Fair Moldova„.

ACRE este un grup care s-a desprins în anul 2010 de cei de la Partidul Popular European (PPE) și care este, la moment, al treilea ca mărime în Parlamentul European. Ei se numesc drept „partidul cu cea mai rapidă dezvoltare din Europea” iar președintele acestora este cehul Jan Zahdradil.

Nu m-am uitat la summit, dar dacă aveți timp să vă documentați puteți găsi transmisiunea în direct pe Privesc.Eu Principalele două idei promovate de Ilan Șor și partidul acestuia prin intermediul surselor oficiale și în media din Moldova au fost că Moldova trebuie resuscitată urgent și că nimeni nu are monopolul asupra colaborării cu familiile politice europene.

Prima idee este actuală pentru Republica de 27 de ani așa că nici nu merită să mă opresc asupra ei.

A doua idee este faină mai ales că PPE-ul are o „istorie de succes” notabilă care începe cu roșca și se termină cu alde Năstase. O istorie care a ajuns atât de urâtă că nici măcar nu au condamnat încarcerarea lui Filat trei ani în urmă deși o delegație impunătoare s-a dus atunci la summit-ul de la Madrid să se închine în fața PPE-ului. Zero.

Acum Șor, care are șanse să treacă în Parlamentul Republicii Moldova după alegerile din 24 februarie 2019, încearcă să construiască o nouă punte de colaborare între un partid din .md și unul din .eu. O istorie care se face mult mai vizibilă decât spre exemplu colaborarea între liberaști și ALDE, care, spre informare, are mai puțini deputați decât ACRE 🙂

Să organizezi un summit european într-un oraș din Moldova care nu e Chișinău este ceva interesant. Mai ales că delegații au mers nu doar la Cricova sau alte locații turistice din Moldova dar au mers și la Jora de Mijloc să vadă în acțiune ceea ce face Partidul Șor. Asta pe lângă faptul că au văzut însuși Orheiul, fieful celor de la Partidul Șor pe care l-au schimbat radical în ultimii trei ani.

Am impresia, că același PLDM care a avut o perioadă de minim 4 ani de „lună de miere” cu PPE în care mai că se „sărutau în gingii” nu a avut niciun summit european în Chișinău. Voi vă amintiți așa ceva?

Dacă vreți să vedeți mai multe fotografii de la eveniment le găsiți pe facebook.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?