fbpx

neDA pe banii din subvenții sau cum e să fii ”șina surorii Premierului” și să vrei la putere la braț cu Năstase :-)

Istoriile despre subvențiileoferite agricultorilor din Moldova sunt foarte interesante. Dar mai puțin studiate de către presă. Pentru că majoritatea au legături cu unii lideri agricoli locali sau chiar republicani. Și se mai hrănesc de pe ogorurile lor. Ceea ce apare în presă e, de cele mai multe ori, răzbunări minore sau reglări de conturi cu ministerul, ministrul sau responsabilii de ruble.

Ăștia, șefii pe subvenții, de cele mai multe ori se cred mai importanți ca miniștrii și-i sapă.

La adresa redacției blogului au venit o serie de tabele în care sunt arătate subvențiile primite de unul dintre principalele buzunare ale neDA care domiciliază în Moldova, Aliona Mandatii.

Companiile acestei doamne au primit, în anii de când au ajuns prietenii ei verzi la guvernare (imaginea de mai sus confirmă prietenia, e făcută în 2013 când pu(b)lika era verde), peste 16 milioane de lei. Schema era destul de simplă. Erau câteva gospodării locale care primeau subvenții și granturi. Ea le-a cumpărat apoi. Granturile și subvențiile rămâneau. Aici o foarte mare influență au avut-o și prietenia strânsă a doamnei Mandatii cu Vitalie Gorincioi, președintele ”Moldova-Fruct”.

Am impresia că această ”prietenie” are mulți ani. Iată un extras dintr-o investigație a celor de la ”Gazeta de Zgardă” din 2006:

”Firma „Edit–Prom” SRL se pare ca e o intreprindere prospera, desi nu e prea cunoscuta in Moldova. Potrivit unor date facute publice, aceasta a fost creata in 2001 si are in prezent o cifra anuala de afaceri de 5000 000 dolari americani, ocupandu–se in special cu „exportarea produselor cerealiere (griu, orz, soie, porumb, seminte de floarea soarelui)”. Firma are o filiala chiar la Domulgeni, raionul Floresti — locul unde a fost omorata contabila. Totodata, firma „Edit–Prom” este reprezentanta a „Limagrain Moldova”, firma condusa de doi ministri. Or, in anticamera „Limagrain”ni s–a spus ca Andrei Sangheli, fost premier si Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii, conduc impreuna firma aceasta, unul fiind director general, iar altul — director comercial.”

Doamna Mandatii acum e fondatoare la ”Edit-Prom” SRL și nu numai. Feciorul ei e la fel implicat în schemă.

Iată documentele de finanțare pentru ”Domulterra” SRL

”Ka-Grup” SRL (fondator e feciorul)

”Nova-Geea” SRL

Cu părere de rău nu am documentele pentru ”Edit-Prom” SRL. Probabil a primit bani și pentru acel SRL. Mai ales la ce istorie are compania.

Concluziile vă aparțin cred eu.

Unica ce aș vrea să adaug, pe final: Doamna Mandatii este fina surorii premierului actual al Republicii Moldova. ”Krâșă” are, dacă ceva 🙂

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?