fbpx

Despre cum o ”CECușcă” te face ”membru independent” al CEC sau ”Grupul antiMIXT” se gătește de mixt

Pentru cei ce nu cunosc: în limba rusă este un termin de ”Чекушка” (cecușcă) care face referință la o sticlă mică de vodkă.


Pe scurt:

Zilele trecute cei de la CEC i-au trimis la plimbare pe grupul antiMIXT care vroiau să facă referendum. Unul din membrii CEC, prieten de pahar a unui membru din grup, a avut o opinie separată conform căreia grupul trebuie înregistrat dar după asta de suspendat activitatea lor și de adresat la Curtea constituțională să rezolve situația 🙂

Și acum să începem un pic mai pe lung pentru cei care au timp să citească literele înșirate de mine pe acest minunat blog.

Luni a avut loc ședința Comisiei Electorale Centrale (CEC). E și normal că o puteți privi în întregime pe Privesc.Eu. Asta ca să vă fie mai clar, dacă tot aveți un pic de timp și ați ajuns cu cititul aici. CEC a stabilit data alegerilor locale în cel mai frumos oraș din lume – Bălți. Și a stabilit că și la Chișinău vor fi alegeri pe 20 mai. Totodată CEC a respins solicitarea grupului antiMIXT pentru organizarea unui referendum național pentru a trece înapoi la sistemul majoritar sau cum se mai numește el.

Organizarea unui referendum până la alegerile parlamentare nu se reușește. Suntem în luna martie. E nevoie de 3 luni pentru colectarea de semnături. Ajungem în iunie. Pe urmă o lună pentru verificare – iulie. Să presupunem că Parlamentul se mișcă repede și adoptă decizia pe la final de iulie. Pe urmă încep cele două luni de campanie electorală și deja intrăm în alegerile parlamentare.

Totodată nu pot fi schimbate regulile electorale de joc în acest timp deja. Parlamentul a schimbat legea cu un an jumătate până la alegeri. Circumscripțiile au fost aprobate 13 luni până la alegeri.

Iată un screen din ”Codul bunelor practici electorale” ale Comisiei de la Veneția:

Grupul de inițiativă nu e prost, mai ales Valeriu Pașa. Băieții își fac PR înaintea alegerilor mixte, poate vor merge și ei să ia niște mandate pentru așa-numită ”opoziție europeană”. Pe Valera nu-l anin pentru că e unicul care s-a ridicat când le vorbea o doamnă la Parlament. Da și am băut cu el dofiga și intru ”în conflict de interese” cum s-ar spune.

Despre gligor sau cum îl mai cheamă pe acela rotunjel tot tac, l-a făcut bine Sârbu, deși el nu avea treabă să se răstească la el. Nu-i stă bine unui deputat să facă asta.

Ne oprim la dl Tofilat. De ce? Pentru că prietenul de gărafă al dlui Tofilat, Sergiu Gurduza, este membru CEC. Și el a prezentat, ceea ce numește el ”opinie separată”. El s-a expus în ea că grupul antiMIXT trebuie înregistrat dar după asta să-i fie suspendată activitatea iar demersul de clarificare de transmis la Curtea Constituțională care în mod de urgență să se pronunțe. Omul înțelege că e bred înregistrarea dar … pentru opinia separată se mai poate de primit o CECușcă în plus.

Sergiu Gurduza trebuia să se autosuspende. Și era logic să o facă pentru că este în ”conflict de interese” cu Sergiu Tofilat. Toți știu că s-a și traumat după o beție cu colega din ”opoziție”. A scris Cornel Gandrabur despre asta, s-a răspândit peste tot. Iar el nu s-a grăbit să infirme știind că e adevărat. Eu chiar mă voi abține să mai povestesc unele chestii care au loc în CEC noaptea. Lasă să rămână asta pe ”conștiința” celui care primește bani din buget și pe care sliusari îl numește ”independent de GBC”.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?