fbpx

Și ce dacă va demisiona Guvernul și ajungem în anticipate?

Azi nu prea aveam somn și însemnarea e cam lungă. Din cauza asta, pentru cei deprinși cu însemnările mele mai scurte bag la început rezumatul și, pe urmă, aparte, explicații și argumente pentru cei care vor să citească mai mult.

Săptămâna asta putem asista la o criză guvernamentală. PD a anunțat schimbări la consiliul național care seamănă ca plan electoral deja. Filip ar putea demisiona iar în locul lui să nu vină nimeni. Adică să vină cineva pe care Dodon l-ar respinge și intrăm în alegeri anticipate.

Pentru PD e o variantă destul de bună or ei cresc în sondaje și în jumătate de an pot porni motoarele reformelor și, mai ales, a acțiunilor locale, pentru a-și dinamiza pozițiile atât pe țară în general dar și în circumscripțiile uninominale. Opoziția nu are șanse să reînvie în această jumătate de an și sunt câteva grupulețe în PD cărora le surâde această idee.

Și acum pe lung, pentru cei care abia-și servesc cafeaua:

Axiome.
PD conduce Republica Moldova.
Joi a avut loc Consiliul General al PD.
Azi sau mâine la 10:00 va avea loc Biroul Politic al PD care va decide ”implementarea reformelor”. Este și declarația video a lui Plahotniuc.

Idei generate de diverși ”analiști”

  1. Pleacă câțiva miniștri (poate a da Domnul să se care Calmâc).
  2. Plahotniuc – prim-ministru.
  3. Liniște și pace-n țară

Gânduri de la o luni dimineață
3. Să încep cu ultima idee. E imposibil așa ceva în Republica Moldova. În 2009 în perioada asta începeau primele certuri. În 2010 se forma alianța. În 2011 nu mai țin minte. În 2012 în perioada asta era împușcat Sorin Paciu … etc
2. Mie îmi place ideea asta. Eu prima dată am scris despre ea fix trei ani în urmă, dar nu fix, dar zi în zi, pe 18 decembrie 2014 scriam că Plahotniuc trebuie să fie prim-ministru. Mi-au sărit în cap atunci toți. Inclusiv democrații care spuneau că asta Filat m-a pus să scriu ca să îi fac în ciudă lui Plahotniuc. Îmi pare rău că nu am păstrat mesajele de atunci ?
1. O idee care părea corectă o lună și ceva în urmă cânt Plahotniuc într-un briefing a anunțat că va avea loc evaluarea cadrelor. Conform ultimelor zvonuri erau dați ca sigur plecați Galbur și Grigoraș. La fel se zvonea despre Calmâc și chiar Jizdan.

Și ce dacă … Premierul demisionează

Asta în principiu e versiunea din punctul doi. Plahotniuc nu poate deveni premier fără ca Filip să demisioneze.
offtopic: Eu cred că Premierul actual s-ar regăsi perfect la Ministerul Economiei.
În cazul punctului secund, în caz că Dodon nu va dori, se va pune în priză Curtea Constituțională și Dodon iar va rămâne pe 10 minute fără titlul de Președinte.

Dar … (și aici redacția blogului nostru intră în regimul #babavanga) ce ar fi dacă Guvernul Filip demisionează și ajungem la alegeri anticipate?

1. Pentru PSRM alegerile sunt mereu binevenite. Pe partea stângă ei concurenți nu au, Dodon e logic că nu va semna nimic.
2. Pentru PD alegerile în vară sunt la fel benefice.

De ce?

  • În sondaje cresc, mă refer la sondajul imas, și nu la alte cumpărături de outlet. Țineți minte când PLDM era jos în sondaje dar a luat locul doi în 2014?
  • Până la vară se apucă serios de reforme, dar, mai ales, de realizări exacte. Același Târgul de Crăciun de care e plin facebook-ul.
  • Opoziția de dreapta e moartă. #pas încearcă să se resusciteze cu interviuri cu Maia Sandu pentru perfecte.md. neDA e pe cale să-și scrie necrolog. Stejarul la ai săi 10 ani a ofilit demult. PUN abia prinde aripi.
  • Programul lansat joi pare a fi unul electoral deja. Cu bătaie directă inclusiv în domeniul educației pe care l-a ”reformat” Maia Sandu.
  • Din ce înțeleg sunt grupuri de oameni în PD care pedalează pe alegeri anticipate în vară or este un anotimp mai prielnic guvernării decât iarna cu probleme și cheltuieli suplimentare pentru alegători.

Ap ce, gata de alegeri?

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?