fbpx

Despre traninguri, adică țepe // de Sandu Borcea

Ieri Sandu scria următorul text pe facebook. Am decis să-l fur pentru blog. Las să fie.

Imaginea e furată de pe adme.ru:


___

Acest text demult se roia în capul meu. Dar vazand ieri o ilustratie referitor la aceste țepe, am hotarat sa il scriu azi.

În cazul dat nu vorbesc de trainingurile specializate (de exemplu în care se vorbește despre alfametazolidol în mediul galvanic cu raze gama). Vorbim despre traininguri – țepe.

Sunt traninguri bune si treninguri care au de prosti oamenii care vin acolo. Aproape toti care se duc acolo, cred ca, vor reveni in birouri cu cheita magica care iti va rezolva unele probleme.

Cum era acolo Узнал-внедрил-радуйся результатом.

Huinea toată asta, copii. Asta nu merge in 90,99% din cazuri. Pentru ca orice companie este specifica. Stilul de conducere a directorului respectiv este diferit. Iar oamenii vin sa asculte scripturi/aiureli uniformizate. Copy-paste. Nimic mai mult.

În Moldova exista oameni creduli/loshi. Și pe baza acestor oameni s-a dezvoltat o piața intraga de traninguri. Una destul de profitabila. Cu preturi tare mari pentru ce ofera. Bla-bla-bla-uri pentru bani mulți.

Trainingurile se bazează, cred eu, pe lene. Ne este lene sa citim, sa cumpăram cărți bune. Dar nu ne este lene sa cheltuim banii aiurea și să ne frece mozgul unii specialisti.

Eram la un traning de vanzari și o tanti în ochelari ne zicea despre matricea Boston (adică clasificarea produselor/brandurilor: Produsele-vedete, vacile de muls, copii grei și câinii. Eu asta știam de minim 5 ani de la data trainingului. La care mai toată sala a rămas uimita de clasificarea asta, în sensul ca nu au mai auzit-o. Și atunci trainerul este văzut ca un magarajah. Eu stau și ma uit la ei și zic în sinea mea… с Вами все ясно.

Ce este de fapt, un training? O chestie în care vine un nene sau o tanti care are experiența nerelevanta în spate și care are la dispoziție un laptop, flipchart, carioce și ora sa te abureasca. Și tu ai la dispoziție timp în care sa implementezi o chestie spusa de ea.

Oricat de buna idee nu ar fi, nu știu de la cine auzita, ea trebuieste ADAPTATA.

Majoritatea traningurilor reprezintă un colaj de informație, frumos ambalata, comprimata intrun ceas de vreme și prezentata frumos.
Cica pe afis scrie, la un training, de la ora 10 la 18, dintre care:
doar 6 ore sunt pe chestii serioase din tematica trainingului.

Asta e ca și cazul cu profitul but și net. Te bucuri de una, ca vezi o cifra mai mare, dar de fapt e o cifra mai mica ca trebuie sa mai plătești și dijma la stat.

Așa și aici: cica avem 8ore la dispoziție din tre care pe obeduri, coffi braikuri și chestii de protocol se duc cam 2 ore/ Si ramanem cu 2 ore 🙂 In care poti sa bei cafea ieftina la pret de una buna 🙂

Tare as vrea sa ii intreb pe domnii traineri locali (ca cei veniti de afara sunt cat de cat ok) daca tot ce povestesc ei se cunatifica in rezultate reale. Sau sa vad acele companii care au implementat ce au zis la traininguri. Dar anume asa cum le-a zis nenea sau tanti copy-paste.

O cunostinta imi zicea ca la un training despre time management trainerul a intirziat cu vreo 30 minute. Time management…

Abureala cu denumiri.

Traininguri la cheie, departament marketing ideal, etc… Cretinilor…

Nu e bine sa ai un departament ideal si inca la cheie. Ca nu iti construiesti un departament vanzari si marketing in turnul de fildes…

Dacă vrei să nu cheltui bani pe chestii inutile și dacă vrei să îți dezvolți ceva în compania ta, mai bine mergi pe un coach.

Unul bun. Care în primul rand va sta și analiza firma ta de la J la X, va fi disponibil doar tie si reiesind din ceea ce vede el prin analiza, va veni cu solutii. Nu va un trainer de genul, hai mai repede sa inchd sesiunea de azi, ca ma așteaptă alți clienți. Și rezultatul va fi.

Cu vreo 8 ani in urma, la un interviu de angajare (Marina, îl stie cu siguranta) un director ingamfat dar cu creier imi da sarcina sa fac analiza SWOT pentru compania respectiva.

Vin eu peste 3 zile cu tema “nefacuta”. Vin eu cu niciun cuvant scris. La care el ma intreaba, de ce nu ai scris? La care eu ii zic ca sa faci o analiza SWOT ca lumea, trebuie sa am mai multe date, din interior. Si el bucuros imi zice ca eu sunt prima persoana care a spus ca pentru a face analiza SWOT ai nevoie de multe date, nu doar de dorinta de a trece de un interviu. Am fost acceptat.

Așa e și cu trainingurile faci trenunguile de dragul făcutului. Fără a conecta mozgul, atât din partea celui care asculta, cât și din partea celui care livrează aceste traininguri.

Ce imi place cand trainerii sunt blocati de study case… sau intrebari de concretrizare… HOP. Nu este scris in foita… Отмазка lor este discutam dupa… Și când te apropii, zic ca nu au timp sau ca asta e contracost 🙂 Mizerii.

Ca și în cazul concursurilor pe Facebook, la noi e must have. Da bine la companii să treci niște cursuri. Doar atât.

Eu sunt selectiv în trainguri. Adică mă duc la acei care au ceva experiența dovedita în spate. Au făcut ceva și asta se poate vedea. Eu vreau sa merg la niște traininguri… dar la care nu am bani. 🙂

Un trainer bun nu va divulga toate secretele lui. Este ca și în cazul descoperiri unui medicament, laboratorul investeste bani și timp tare mult, ca la urma să vină și sa zică ca eu asta am descoperit. Poftim concurentilor, folosiți-vă. Never.

Mai bine citiți (și veți afla toate acestea, ba chiar mai mult), decât să umblați pe la trainingurile cu cafea ieftină la preț de una buna și în care numărul plăcintelelor și muffinelor este strict limitat. Să nu dea Domnul să vrei mai mult de una. 🙂

Am pățit-o.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?