fbpx

Scrisoare deschisă către ambasadori cu privire la ”presa” proEuropeană din Moldova

Dacă tot un oarecare ins de la #balegamaker a decis că el e vajnic și nujnic și nu trebuie să scrie erate, de ce să nu scriu o scrisoare deschisă către unii ambasadori cu privire la presa proEuropeană din Moldova?

Iată scrisoare transmisă astăzi ambasadelor:

Traducerea în română:

Dragi ambasador și organizații finanțatoare a cursului ”proEuropean” al Republicii Moldova.

Dvs știți mai bine ca mine ce se întâmplă în Moldova dar, în același timp, încercați să acoperiți, mai ales financiar, toate lucrurile stranii care se întâmplă în media ”proEuropeană”. Știți mai bine ca mine câți bani ați investiți în toți acești ani în această ”medie” și” organizațiile de media”. Eu îmi cer scuze pentru utilizarea, pe alocuri excesivă a ghilimelelor, dar altfel e imposibil. De ce? Voi exemplifica.

De exemplu ”organizațiile de media”. Una dintre ele este Asociația Presei Independente. Vă place activitatea ei? Vă place în ce direcție merge și cum este condusă de circa 20 de ani, am impresia, de același om care nici jurnalist nu poate fi numit dar care, grație legăturilor cu fostul Prim-ministru Vlad Filat, a ajuns să prezinte și o emisiune la Moldova1, televiziune care independentă nu a fost niciodată.

Sau o instituție media, NewsMaker, care este susținută de Ambasada Statelor Unite, cel de la EED și NED. Vă place cum promovează transnistrenii? Vă place cum îi legalizează prin informație falsă despre ”vizita oficială” în Marea Britanie? Vă place cum nici măcar nu-și recunosc greșelile și se uită la toți de sus? Dle ambasador Pettit, cum vă pare, e o atitudine corectă a așa-numitei ”prese” față de colegul Dvs din Marea Britanie? Vă place că un oarecare soloviov, finanțat din banii voștri, este invitatul permanent al ”colegilor” din Ambasada rusiei?

Sau, de exemplu, un proiect nou, sponsorizat intensiv de EED. Se lansează interesant, cu jurnaliști inclusiv independenți, dar care are în el și multe fosile rămase din fosta guvernare care, știți și singuri, doar a tocat banii europeni. De exemplu aceeași Angela Brașoveanu, cofondatoarea PLDM. Mai sunt acolo și autori din #pas și #da. Voi îi știți foarte bine. Mai bine ca mine. Și știți bine că finanțați infractorii de la Agora care știți bine cum au vândut unimedia.

Cazuri mai sunt și Dvs sigur le știți bine. Nu vreau să cred că ați intrat în acest joc trist și v-au ademenit într-o joacă mai puțin cinstită. Deloc nu vreau să cred. Dar, vă asigur, în 2018 atunci când veți avea nevoie de ei, ei vă vor ”kidani”. Așa un cuvânt rusesc dar care definește cel mai bine starea de lucruri.

Eu nu am decât să vă urez o zi bună și, atunci când mai stați la taclale cu ei pe la diferite evenimente publice, întrebați-i de viață.

P.S. Ar trebui probabil să-l remarc și pe neo-Eroul mediei ”proEuropene” – Mark Tkaciuk. Dar îl cunoașteți mai bine și știți ce influență a avut asupra Republicii Moldova între 2001 și 2009.

Cu respect,
Eugeniu Luchianiuc

19 iunie 2017

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?