fbpx

Contrabandă cu fructe și legume din Italia sau ”ce mănâncă Mânzat”

Eu am rămas mască când am aflat că moldovenii cumpără fructe și legume din Italia. Pentru că, chipurile, de acolo îs mai proaspete. Chipurile îs mai BIO și nu mai știu ce eu acolo. Și partea cea mai tristă este că dau pe asta o grămadă de bani. Și partea cea mai tristă că această activitatea se numește contrabandă și nicidecum altfel. Vedeți și DEX-ul ce scrie despre asta.

”CONTRABÁNDĂ, contrabande, s. f. Trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale; p. ext. marfă adusă sau sustrasă în acest mod.”

Procedura e simplă. Unii moldoveni plecați în Italia nu au mare chef de a trăi după norme europene și amăgesc bieții moldoveni că ar avea produse BIO, ei cumpărându-le de fapt de la baze angro. Își fac un pic de publicitate pe instagram. Trimit un test de vreo 20-30 de euro. Moldovenii pun urechea și încep a cumpăra câteva kile de produse cu bani enorm de mari. Plus mai achită și livrarea.

///

Caz concret

Aceste este un screen de pe profilul Cristinei Furdui, soția lui Mânzat și mama fetei de câțiva ani pe care o poartă necuplată într-o decapotabilă. Doamna care-i livrează produsele soției lui Valerian Mânzat a devenit eroina unui articol pe un site care cândva era tare de treabă iar acum a căzut în prăpastia prostiei – ea.md (nici link nu dau ca să nu vă umpleți broswer-ul de prostii).

Iată prețurile de livrare a produselor pentru .md:

 

Prețurie din regiunea Parma sunt de fapt următoarele:

Castraveți – 2.59
Roșii – 1.59
Ardei – 3.59
Bostănei – 1.99
Mandarine – 1.89
Kiwi – 1.69
Mango – 4.30
Pere – 1.78

Plus mai plătiți livrarea care este efectuată de prietenii acesteia din Chișinău și care sunt și ei parte a schemei de contrabandă.

Plus, de regulă, doamna din Parma pune mai mult gramaj decât indică în nota de plată iar unele produse sunt aproape sau chiar peste termenul de expirare.

Dacă vreți, puteți să o găsiți ușor pe facebook și instagram și să-i cereți certificatele de ”BIO” ale produselor sale pe care le vinde într-o tarabă dintr-o piață din Parma.

///

Eu sunt sigur că astfel de scheme, nu doar cu fructe și legume sunt o mulțime. Ceea ce face din transportarea produselor un business convenabil și care creează probleme pentru cei care transmit colete rudelor și prietenilor. Anume din cauza la astfel de contrabandiști, care se cred mari europeni dar de fapt sunt infractori, au loc verificări dese la vama moldovenească și cea română. Ar fi fost bine ca vama să oprească câteva cazuri de ăstea. Pe urmă restul se vor opri.

În cazul în care cei din vama moldovenească își doresc să afle mai multe detalii și numele participanților la schemă să intre pe acel closet informațional pre nume ea.md (da, am dat link, dar exclusiv pentru cei din vamă ca să se ocupe de caz)

Aveți grijă ce mâncați!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?