fbpx

Pista aeroportului – principala țeavă de bani // Cazul aeroportului Chișinău

Cei de la aeroport ieri au făcut o conferință de presă. O puteți vedea, ca de obicei, pe privesc.eu

Pe scurt:

Oamenii vor construi, din calea de rulare actuală (cea marcată cu roșu) o pistă de aterizare cu lungimea de 2400 de metri. O pistă ok pentru avioanele care operează la moment pe Aeroportul Chișinău. Pista actuală (cea marcată cu albastru) va fi reparată imediat după ce se termină construcția pistei noi. Se presupune că va fi în primăvara 2018 schimbul de piste. Scopul: să nu perturbeze activitatea aeroportului.

Pe lung puteți citi comunicatul celor de la aeroport.

Ce n-ai face și ce n-ai drege dar fără pistă aeroportul e mort. Ea e cea mai mare investiție pe care o poate face aeroportul. De exemplu pista din Tallinn este închisă pe timp de noapte pentru că, la fel, se fac reparații pe ea. Și asta durează și va dura doi ani. În tot acest timp avioanele nu pot ateriza pe aeroportul din Tallinn și, în caz că se rețin pleacă sau la Helsinki sau la Riga. O situație deloc plăcută pentru pasageri.

Fix așa era și până acum în Chișinău doar că pământul sub pista actuală nu permitea mereu ca graficul de 15 metri pe noapte să fie respectat întocmai pentru că erau nevoie de întâriri mult mai mari la pista de bază unde, pe alocuri, sunt multe ape subterane.

Scopul aeroportului, cum n-ai da și cum n-ai drege, este să facă bani. Banii se fac pe baza pistei. Pe pistă poți atrage nu doar cu taxa de aeroport (care este mai mică decât în București sau Kiev) dar și cu o pistă operabilă. Despre calitatea deservirii la Chișinău am mai scris.

Peste o săptămână aeroportul Chișinău va deveni bază operațională a Wizz Air. Adică un avion al ungurilor low-costeri va fi legat de aeroportul din Chișinău. Și va zbura din Chișinău spre locații și nu invers. Asta înseamnă că avionul s-ar putea reține etc etc. Avioanele low-cost zboară practic non-stop. Un avion la sol este un avion care nu aduce profit.

În cadrul unui aeroport închis pe timp de noapte nu prea pot exista mulți low-costeri. Axiomă.

O zi bună să aveți.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?