fbpx

Uninominalul și diaspora

Un alt articol din seria ”pe urmă să am motive să scot ochii”.

Câteva fapte demonstrate deja:
1. Politicienii își amintesc de diasporă înainte de alegeri.
2. Diaspora își amintește de faptul că trebuie să influențeze lucrurile în Moldova (nu doar financiar) înainte de alegeri.
3. Diferență între maiași, papuași și trandașirași cu privire la diasporă nu-s.

Și acum pe rând.

Diaspora în alegerile din 2016.

Diaspora și-a amintit de vot abia după ce s-au definitivat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, și apoi aprobat la Guvern, lista secțiilor de votare în afara Republicii Moldova. Atunci ei s-au trezit cu secții insuficiente în opinia lor. Deși probleme au fost la doar 8 dacă nu greșesc. Dar asta nu înseamnă că e neglijabil faptul. Ba deloc. Și motive sunt câteva.

În primul rând de vină se face Biroul pentru Relații cu Diaspora, șefa căruia nu a făcut mai nimic pentru a promova ideea cu înregistrarea prealabilă pe site-ul CEC-ului. Atunci ar fi trebuit să plece, dacă ar fi avut demnitate. Dacă …

În al doilea rând de vină sunt și partidele politice care trebuia să-și mobilizeze alegătorii de prin august. Trandașirașii nu aveau acest interes pentru că asta nu-i alegătorul lor țintă. Socialișii nu au avut interes nu știu de ce, deși puteau să promoveze ideea în rusia unde au susținători. Papuașii și mayașii se măsurau atunci cu altceva și nu aveau ei treabă cu diaspora.

Ceea ce a urmat a fost un chipeș mare pe online. Nimic mai mult. Diaspora a format grupuri pe facebook gen adoptă un vot. Tare fain grup. Scriai ceva de Dodon acolo și erai tratat ca un ratat al vieții. Democratic grup. European aș zice.

Ce avem acum.

Sunt oameni în diasporă care vor să schimbe lucrurile. Unul din cei mai naivi este Dumitru Vicol. Eu chiar vă rog să-l urmăriți pe facebook. Băiat tare de treabă. Dar care, să vedeți, va fi ”kidanit” la prima ocazie de mayași sau papuași. Eu asta i-am spus-o și în privat așa că nu credeți că acum mă dau mare și tare 🙂

Acești oameni fac un offline ”Adoptă un vot”. Pe 18 și 19 martie în Venezia diaspora se vede. Doar că majoritatea speakerilor sunt din Republica Moldova. Și majoritatea sunt mayași sau papuași convinși 🙂 La eveniment sigur voi mai reveni.

Istoria cu uninominalul, cât nu s-ar părea, nu este înțeleasă de diasporă. Oricum atitudinea e negativă, pentru că ideea vine de la Plahotniuc.

Ce va fi.

În cazul în care asta nu-i fumigen pornit de trandașirași pentru a obține, pe final, un sistem electoral mixt. Totul va fi așa cum vrea Plahotniuc. Diaspora va avea nominal atâtea voturi câte va vrea Plaha.

În cazul sistemului mixt, dacă va fi, va fi la fel cum vrea proprietarul PD.

Cum ar trebui să fie.

1. După apariția proiectului diaspora ar trebui să aibă posibilități de a face listele cu moldovenii plecați peste hotare. Când scriu ”posibilități” mă refer la partea birocratică. Să nu facă Google Docs-uri dar cumva să se oficieze totul. Printr-un mail la ambasadă/consulat sau nu mai știu ce. Ca puterea (a se citi PD) să vadă că în diasporă sunt mulți.
2. Să fie posibilitatea de radiere din listele nominale în Moldova și crearea listelor în diasporă.
3. Numărul de deputați alocați diasporei să fie decis în cadrul unor consultări largi cu diaspora și nu în cadrul spălării de bani cum a fost în istoria cu ”BRD și IRI” când șefa de la BRD a umblat prin Europa pe bani americani.
4. Să se ducă Plahotniuc prin diasporă și să explice proiectul.

////

Cam asta, dacă pe scurt. Eu aștept să văd proiectul.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


2 Comments

  • Lilian |

    Diaspora ar putea alege un candidat dintre ei, un candidat care ar putea sa-i reprezinte cu demnitate. Asta sigur ca nu convine Maiei Sandu care a fost sustinuta de diaspora de nevoie, doar din cauza ca a candidat impotriva lui Dodon.

So, what do you think ?