fbpx

Amnezia PLDM-ului sau frica de a ieși în fața alegătorului?

Astăzi cei din PLDM au emis o declarație. Voi cita un alineat:

”În spațiul public din Republica Moldova, tot mai des se vehiculează informația privind intențiile actualei majorități hibride de guvernare de a efectua o modificare a sistemului electoral actual, proporțional, pe liste de partid, în unul mixt, sau chiar uninominal majoritar (pe circumscripții). Chiar dacă oficial, astăzi, în Parlament încă nu este înregistrat un proiect de lege care ar ținti o astfel de modificare, mai mulți factori politici, juriști, experți, diplomați străini abordează acest subiect în public. În jurul unor posibile scenarii, încep a se forma poziții și opinii.”

După asta ei se jeluie că subiectul nu e discutat și trebuie un for și așa mai departe. Deși tot ei zic, în alineatul citat că se discută 🙂

Totodată, în anul 2011, în programul politic al PLDM se prevedeau următoarele:

”PLDM crede că Republica Moldova are nevoie de o clasă politică responsabilă, iar responsabilizarea clasei politice poate fi realizată prin aplicarea sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate – pe circumscripţii electorale. Astfel, se va realiza o legătură directă personalizată cu alegătorii – prin vot uninominal şi se va respecta principiul reprezentării proporţionale (inclusiv a minorităţilor) – prin vot în bază de listă.”

Schimbarea sistemului electoral se discută demult. În 2012 s-au activizat toți iar Plahotniuc a vizitat și nușcemasărotundă la care mulți mayași actuali și foști stejărei făceau selfie cu el. Țineți minte?

Sistemul a fost de fapt și votat în parlament. Dar nu a ținut mult pentru că s-au sfădit între ei Plaha și Filat și verzii cu comicii au anulat legea.

Revenind la realitățile actuale eu totuși aș avea o întrebare către membrii (cei care au rămas) PLDM:

Vouă vă este frică să ieșiți la popor să le explicați ce și cum? Vă e frică de o confruntare directă cu oamenii? Sau poate nu mai aveți ce să le spuneți?

Da, e posibil ca alegătorul să aleagă pe cel mai bogat, dar asta ar putea dura fix un mandat și nu mai mult. După asta oamenii vor înțelege că deleagă într-adevăr oameni care să lucreze în parlament și să nu arate gențile.

Și încă ceva, special pentru doamna Maria Ciobanu:

Eu chiar aș vrea să văd cum în circumscripția Nisporeni veți lupta contra lui Plaha 🙂

Ar fi interesantă o dezbatere cine și ce a făcut sau nu a făcut pentru raion. Cum credeți, cine ar câștiga încrederea oamenilor de acolo?

Nușcum, toată chestia asta miroase a disperare din partea stejarilor 🙁

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?