fbpx

Bradul de la Orhei

Înainte de Anul Nou tema brazilor este una importantă pentru discuțiile de zi cu zi a moldovenilor. Anul trecut discuția despre brazi și, mai ales, neoficiala întrecere între orașele Moldovei a prins contur grație noilor primari de la Bălți și Orhei. Anul ăsta primarul de Chișinău a decis că pentru el nu contează frumusețea ci mărimea ”otkat”-ului probabil și a luat din start ultimul loc. Cei ce trec prin #pman pot admira toată ”frumusețea” ce stă acolo în fiecare zi. Dar … hai despre ceea ce e frumos, totuși.

În Moldova nu cresc brazi frumoși. Probabil din cauza climei. Eu v-am arătat bradul din Tallinn care e natural și care e pus în Piața Centrală a orașului așa cum este, fără crengi lipite în plus. Soluția pentru Moldova este un brad artificial, conic, care ar putea fi atracție pentru locuitori și oaspeți mai mulți ani. Investiția e cam aceeași, nu-i mare economie, dar este o calitate garantată din an în an.

Anul trecut când s-a instalat bradul la Orhei s-a crezut că e o chestie unică și nu va mai fi repetată anul ăsta. Doar că cei din Orhei au păstrat bradul, i-au cumpărat jucării, au ous iluminare roşie şi verde în culorile noului Partid Şor, și au instalat o stea de 3 metri care se vede la fel din orice parte nu ai privi-o:

Eram lângă Orhei sâmbătă și de asta am mers să văd pe viu cum orheienii asistă la ”aprinderea” bradului. Am ajuns mai devreme, pe la 17.00 pentru că vroiam să mai fac cumpărături. Nu era nimeni în afară de organizatori. Revenit peste 45 de minute piața se umpluse, poliția deja blocase căile de acces iar oamenii forfoteau printre tarabele improvizate ad-hoc cu jucării, vată dulce și cafea. Apropiat și eu să-mi iau o ”Caffee Corretto”, că tot o văzusem în ”meniu” dar nu aveau sambuca 🙁

Concluzia e simplă:

Oamenii au nevoie de motive de a ieși din casă și a se primbla prin propriul oraș. Conducerea trebuie să creeze sau să inventeze astfel de motive. Bradul de Anul Nou este unul dintre principalele motive. La fel și Târgurile de Crăciun (la Orhei vineri se deschide). Orheienii au motive să iasă din casă și asta este cel mai important. Altceva că deja și unii dintre locuitorii capitalei se cară la Orhei dacă vor un selfie cu un brad normale 🙂

O săptămână reușită să aveți!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?