fbpx

”Ziua Vinului” o sărbătoare depășită? Probabil.

Însemnare scrisă pe 3 octombrie 2022.

Finalul săptămânii trecute în Moldova a fost unul frumos și tulbure, o bună parte din populație a sărbătorit vinul. Unii au fost în centrul Chișinăului sau Orheiului, alții au fost pe la vinării. Totodată mulți au fost la cules poama.

14542470_10209173298184024_2595222675918025453_o

Noi am sărbătorit ”Ziua Vinului” duminica trecută așa că ieri am făcut o mică degustare de vinuri estoniene cu prietenii.

Ziua Vinului s-a desfășurat nuștiuacâtaoară în PMAN. O bună parte din producători și-au expus producția și au povestit vizitatorilor despre ceea ce fac. Iarăși s-au întrecut în cine și ce construcție face. Chiar și în momentul surprins de Dumitru Brînzan în fotografia articolului se poate vedea că standul de la ”Radacini” e la fel ca și scena principală.

Cele câteva argumente contra sărbătorii în formatul actual:

1. Paralizează centrul Chișinăului pe vreo 4 zile.
2. Ar fi bine să mai ”umble” sărbătoarea prin republică. Să popularizeze vinul și în alte părți. La Orhei s-a încercat o zi a vinului și s-a demonstrat că se poate așa că sărbătoarea ar putea fi petrecută în Cahul, Bălți și alte centre raionale. Ar fi prestigios pentru ei.
3. O bună parte din vinării deja au sau construiesc propriile ”chateau”-uri sau au unde primi vizitatorii.
O listă scurtă ar fi: Chateau Vartely, EtCetera, Purcari, Castel Mimi, Cricova, Mileștii Mici, MigdalP, Asconi (cei de la Puhoi nici nu au fost în PMAN).
4. Cheltuieli mari suportate de stat. Mai bine ar susține altfel producătorii.

Istoria cu beție în centrul capitalei, invocată de foarte mulți nu este argument or să vedeți ce porcării vor fi în centrul Chișinăului pe 14 octombrie.

Opinia mea este că ramura vinicolă trebuie să-și revizuiască planul de marketing și în general funcția și structura ONVV-ului. După acești câțiva ani cred că ar putea fi introduse o serie de modificări.

Dar asta e opinia mea, a unui om care a fost la trei vinării în cruce și a băut câteva gâturi de vin doar.

O zi bună să aveți.

///

Mihaela Roșcov tot s-a expus despre Ziua Vinului.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?