fbpx

Povestea tristă a lui Marius și un ”reportaj” al celor de la PornTV :-(

Este foarte posibil că ați văzut fotografiile lui Marius pe facebook. Comunitatea ”Ask a Mom” a strâns deja peste 42 de mii de euro pentru el dar, cu părere de rău, străduințele lor se zbat în indiferența mamei. Iată povestea lui Marius:

///

Marius Dobrea (26.04.2013) este un băiețel din satul Pelinei, raionul Cahul, care suferă de stenoză postcaustică.

Coșmarul lui Marius a început pe 13 august 2015, când, într-o clipă de neatentie a băut soluție concentrată de cistotel. În timpul până a ajuns la spital, substanța i-a ars copilașului de doar 2 anișori tot esofagul. Diagnoza medicilor a fost una cruntă: stenoză postcaustică de esofag. Marius a fost supus unei intervenții chirurgicale în urma careia i-a fost fixată o gastrostomă prin care să se alimenteze.

marius

În martie 2016, după 9 luni de la incident, cazul lui Marius a ajuns pe grupul ”Ask a Mom” care au decis să-l salveze. Pe atunci Marius cântărea 8 kilograme (împlinise 3 ani pe 26 aprilie 2016) și suferea de malnutriție severă.Era într-atât de slăbit încât nu mai putea merge, petrecându-și zilele în pat.

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare: mamele din comunitatea ”Ask a Mom” și a asociației „Salvează o inima” (s-au adunat în total 42 000 EUR pentru intervenții) Marius a zburat la o clinica din Istanbul unde a beneficiat de 4 intervenții chirurgicale de restabilire a esofagului. În timpul investigațiilor realizate de către medicii din Istanbul, s-a constatat că gastronoma, fixată de către medicii din Moldova, a fost introdusă nu în stomac, ci în intestin, fapt din cauza căruia o parte din acesta era în stare de putrefacție. „Dacă ar fi întârziat cu 3 ore, acest micuț nu mai putea fi salvat”, a zis medicul din Istanbul, după ce l-a văzut pe Marius.

Copilul mai are nevoie de încă câteva proceduri de dilatare mecanica a esofagului care urmează să fie realizate pe parcursul unui an, de alimentație cu lapte specializat pentru copii ce suferă de malnutriție, și de îngrijire foarte și foarte minuțioasă. Din păcate, toate eforturile colosale care au fost făcute până acum se reduc la ”zero” din cauza neglijenței mamei care, pur și simplu, nu are grijă de copil și îi supune viața riscului. Înainte de intervenție copilul trăia împreună cu mama și sora sa, de doar 1 an și 6 luni, într-o casă bătrânească împreună cu alte trei surori ale mamei (care, la rândul lor, au câte 2-3 copii) si bunica lui Marius. Nici una dintre surori nu e căsătorită, iar în casă perindă diverși concubini. Trăiesc în sărăcie lucie, iar în sat oamenii vorbesc că una dintre fetițe (de 5 ani) ar fi fost violată de unul dintre concubini.

După intervenția efectuată la Istanbul, Marius, sora sa Valentina, și mama lor au fost plasați într-un centru maternal, în speranța că măcar acolo mama lor va avea grija de ei, mai ales că Marius are nevoie de atenție și grijă deosebită. Dar mama lor, dupa ce și-a cerut voie pe câteva ore de la centru, a fugit luând ambii copii cu ea. A lăsat fetița la mama ei, iar pe Marius l-a luat cu ea la Giurgiulești, la prietenul ei. A fost găsit după 3 zile, plin de păduchi și hrănit doar cu piersici. Nici pomină de lapte specializat sau scutece. Astfel starea lui la început de septembrie 2016 este deplorabilă. La 3.5 ani Marius cântărește în continuare puțin peste 8 kilograme, este foarte slăbit și plin de pișcături de păduchi.

Asistenta socială a fost alertată în momentul în care comunitatea ”Ask a Mom” s-a implicat în acest caz (aprilie 2016).

Până la plecare, Cristina Mastac, cea care a promovat cazul, i-a scris personal D-nei Ruxanda Glavan pe pagina ei oficială de Facebook, cu rugămintea de a ajuta la soluționarea cazului, însă nu a primit niciun răspuns.

În momentul în care Marius a plecat la Istanbul, Cristina a solicitat de la Spitalul de Urgență Cahul o ambulanță care să îl transporte pe Marius la Aeroport, dar medicii de acolo ne-au zis că el poate merge și cu un autobuz de rută. Asta în condițiile în care Marius era malnutrit sever, cu o gastrostomă instalată greșit de medicii de la Cahul și cu intestinul în stare de putrefacție.

De asemenea s-a scris o scrisoare oficiala către ministerul Sănătății cu cererea de a trage la răspundere și a deschide o anchetă de serviciu pe baza acestui caz, însă și aici am primit un răspuns negativ, argumentat prin faptul că doar rudele au dreptul sa solicite astfel de informatie.

raspuns-de-la-ministerul-sanatatii

Amintim că gastronoma fixată în Moldova, a fost instalată greșit, lucru care i-a pus și mai mult în pericol viața copilului. Medicii din Turcia au constatat ca:

  • sonda a fost greșit introdusă: în loc de stomac a fost introdusă în intestin, iar din această cauză copilul nu putea adăuga în greutate, fapt atât de necesar pentru realizarea întervențiilor chirurgicale necesare (are doar 8 kg la 3 ani);
  • în rezultat, Marius a pierdut 800 ml de sînge la scoaterea sondei, iar o parte din intestin a putrezit, fapt ce a agravat semnificativ starea copilului și intervențiile ulterioare fiind mai dificile și mai riscante.

Ținem să remarcăm lipsa de acțiune și a asistenților sociali responsabili, care, deși știau condițiile dezastruase în care trăia acest copil, nu s-au implicat pentru a îmbunătăți condițiile de creștere ale lui Marius și ale surioarei sale Valentina de un an și jumătate, dar și a celorlalți copii care traiesc în respectiva casă. A fost lăsat să trăiască în aceeași mizerie, chiar dacă după incidentul care a dus la starea lui de sănătate, acest copil avea nevoie de asistență calificată. Practic a fost lăsat să moară.

///

Iată și reportajul ”comentat” al celor de la PornTV care au făcut din mamele de pe ”Ask a Mom” niște isterice în loc de a explica cât de mult au ajutat și cât de mult îi vor binele lui Marius:

Așa și trăim.

Între timp, îl puteți ajuta pe Marius donând pe site-ul iticket.md

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?