fbpx

Culmea! Cum a ajuns PD să apere limba română :-) #audiovizual

Zilele trecute într-un interviu pentru Europa Liberă, unul dintre membrii CCA spunea că 80 la sută din conținutul TV difuzat în Republica Moldova este produs în Federația Rusă și, respectiv, este în limba rusă.

Nu știu cum vouă dar mie mi se pare de-a oaia. Nu că de-a oaia dar chiar de-a … lipsă de coaie din partea populației băștinașe.

header-pfc-jurnalism-2

Limba estoniană este vorbită doar în Estonia. Ei au institute ale limbii estoniene chiar dacă este vorbită de circa un milion de oameni. Și la televizor vezi conținut preponderent în estoniană. Pentru că ei își respectă limba și vor să o păstreze.

În Republica Moldova totul e invers. Se merge pe varianta cea mai ieftină. Cumpăr licența pentru redifuzarea unui post rusesc și îl parazitez cu câteva emisiuni de autor. Și gata.

Fără a investi în oameni. Fără a investi în tehnică. Fără a investi în promovarea limbii române sau în viitorul țării.

Ultimele luni se discută intensiv despre noul proiect al legii audiovizualului scopul principal al căreia este promovarea conținutului autohton și, implicit, cel în limba română. Un proiect în spatele căruia stă PD-ul și pe care în toate ieșirile publice îl apără Sergiu Sârbu.

Organizațiile de media au răbufnit în isterie față de proiect. Pentru că … e de la PD. Să fi fost alianța PD+PLDM ar fi votat cu mâinile ridicate sus. Și nu doar mâinile. Eu nu mai știu cum au ajuns ca cele mai importante două ONG-uri (importante se socot ele) API și CJI să ajungă verzi, dar așa e. Mai ales Macovei, care are experiență de jurnalist de mâna a treia dar a ajuns prezentator la M1 atunci când legea acolo o făcea Filat.

Dar să nu fim triști, totuși. Eu văd în acest proiect în primul rând promovarea conținutului în limba română.

Da, el ar putea fi de o calitate mai slabă la început, atunci când televiziunile se vor adapta. Dar cum să crești altfel generații de jurnaliști, personal tehnic și traducători fără a investi în ei.

Hai să investim în Republica Moldova, limba română și oamenii Moldovei. Altfel nu avem șanse.

O zi bună!

Sursă imagine: http://www.pfc.uvt.ro/

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?