fbpx

#jizdan despre numere ”bulgărești” și parcări ilegale

Ieri am fost chemat la o discuție cu ministrul Afacerilor Interne, dl. Jizdan. Probabil după multiplele articole dedicate ministerului pe care îl conduce și pentru că sunt în Moldova.

Am rugat prietenii de pe facebook să-i adreseze întrebări și, am impresia, le-am adresat pe toate, or discuția în loc de 30 de minute planificate a durat circa o oră și 20 de minute. Tind pe această cale să-mi cer iertare de la echipa AccentTV care a așteptat tot acest timp interviul cu ministrul.

Răspunsurile le voi structura în articole scurte și bazate pe anumite teme.

Cea mai mare problemă pe care o văd eu pe drumurile naționale sunt șmecherii cu numere bulgărești, lituaniene și, deja, cele românești. Oamenii merg fără a fi sancționați, plătesc doar vinieta și le este în cot de reguli și oamenii care merg pe drum. Fac ce vor și cum vor.

numere

Le cam vine finalul pentru că:
– cei care au mai mult de 15 încălcări, iar sistemul deja depistează și numerele străine, vor fi ”vânați” în trafic de către inspectorii de patrulare. Cazuri de astfel de sancționare deja sunt așa că … finita la comedia.
– la ieșire din țară li se va verifica cazierul ”de drum” și nu vor putea părăsi teritoriul Republicii Moldova până ce nu achită toate amenzile. Deja este și un recordsmen în acest domeniu. Unul are de achitat 73 de amenzi 🙂
– dacă o persoană are înscrisă pe ea o mașină cu amenzi nu va putea perfecta nici măcar actele de stat și la prima interacțiune cu statul va fi nevoit să achite amenzi. Asta se referă și la cei cu numere moldovenești.
– scrisorile vor avea deja o acoperire legală și nu vor mai fi doar simple brașoave.

Referitor la evacuarea mașinilor parcate de-a oaia:
– nu există cadru legal pentru evacuarea forțată.
– se dorește schimbarea cadrului legal (de 2 ori a ajuns în parlament dar nu a fost aprobat) în toamnă. Dl Jizdan e sigur că-i va reuși acest fapt.
– ministrul a zis că a venit timpul ca poliția să nu lupte cu cei în ”Jiguli”-uri dar cu cei din ”lexus”-uri și a zis că asta se va vedea.

Revin probabil pe la masă cu un articol în care voi scrie răspunsurile la întrebările polițiștilor către ministru.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


One Comment

  • Valeriu |

    Buna ziua,
    Dar cum se va proceda in astfel de cazuri?
    Spre exemplu, personal la moment conduc un autorurism prin procura de la compania romaneasca dupa care este inmatriculat.
    In afara de mine, periodic acest autoturism mai este condus inca de 2 persoane.
    De presupus, ca cineva a avut o incalcare fixata de camere pe un traseu. Ulterior, eu vreau sa trec frontiera si mie mi se inainteaza niste amenzi, care ar reiesi din faptul ca autoturismul dat cu numerele de inmatriculare respective a fost fixat ca a incalcat regulamentul circulatiei rutiere.
    Cum imi vor dovedi politistii de frontiera ca anume eu am fost persoana care in ziua X a incalcat legislatia…?
    Astfel, devine cam aberanta expunerea dlui Jizdan…
    Si, spre exemplu, eu pot cunoaste cine anume din celelalte 2 persoane a incalcat in ziua cu pricina, dar daca persoana e plecata din tara si in prezent este ocupat cu activitatea in firma din Romania si nu se stie cand va fi orin tara cum se face?
    Desigur, eu pot declara ca in acea zi la volanul masinii firmei era cetateanul X si mai departe…?
    Cel mai corect ar fi, cum se procedeaza in toate tarile normale, ori se sanctioneaza soferul vinovat la momentul fixarii incalcarii, ori se expediaza scrisoare la sediul firmei unde este inregistrat autoturismul.
    Astfel, nu este clar cum se va putea sanctiona la traversarea frontierei persoana care circula prin procura pe o masina de serviciu al firmei de peste hotare, pe care concomitent mai pot circula si alte persoane. In caz contrar, aceasta procedura este ilegala si duce la proceduri indelungate de judecata, in care oricum IGP-ul va avea de pierdut, deoarece nu vor fi aduse in i stanta dovezi, ca anume persoana data a fost la volan in momentul fixarii incalcarii de catre camere.

So, what do you think ?