fbpx

”Parteneri de dezvoltare” ai țării sau ai corupției și cumătrismului? În atenția ”UN în Moldova” și restul …

Nu este o însemnare scrisă exclusiv de mine. E scrisă din relatările a cel puțin doi prieteni care au pățit-o în cadrul tenderilor cu ”partenerii de dezvoltare” ai Republicii Moldova de genul UNDP, UN și restul.

E un lucru bun că donatorii și așa-numiții parteneri internaționali ai Republicii Moldova critică la greu procesele din țară. E și mai bun lucru că ei critică inclusiv procesele de achiziții publice netransparente și sumele astronomice la care ajunge mita pentru a favoriza o companie sau alta în cadrului unui sau altui tender.

Însă, cred eu, mult mai benefic și mai cu spor pentru poporul moldav ar fi dacă lupta cu corupția va începe chiar din interiorul reprezentanțelor naționale ale ”partenerilor de dezvoltare” și donatorilor.

Acolo, în sânul organizațiilor date, corupția despre care se vorbește așa de mult – e la ea acasă. Odată cu trecerea anilor s-au creat clanuri și ”pool”-uri de companii care câștigă ”aleatoriu” pe rând licitațiile acestor donatori, companiile “bune” fiind favorizate de experți din interior, care decid, extrem de subectiv, ce companie și câte puncte trebuie să primească în cadrul așa-numitor ”evaluări”.

Companii tinere, locale, cu angajați și expertiză excelentă sunt descalificați la primele etape, în favoarea unor consorții dubioase, cu companii neclare care de multe ore nici măcar oficii nu au, iar specialiștii îi închiriază de la firme străine.

Schema e simplă, experții din cadrul donatorului sunt la salariu în cadrul acestor companii “corecte” iar cand se ajunge la evaluarea unui nou tender – se favorizează direct companiile ”care trebuie”, altele alegându-se cu punctaj mizerabil din varii motive – sau profilul companiei nu e relevant (deși toate actele spun inversul), sau oamenii nu sunt destul de buni, sau reputația profesionala nu corespunde, pentru că așa i-a zis un cumetru expertului nostru (iar scrisorile de recomandare desigur că nu se iau în calcul de către expert).

Situația e arhicunoscută de toți cei care au încercat sau au lucrat cu structuri ca UNDP, USAID, Fundația SOROS și toate de genul dat. Ea, situația, este arhiprezentă la toate capitolele – mai ales în ceea ce privește domeniu IT și cel al campaniilor de PR. Sunt aproape sigur că oficiile centrale ale acestor organizații internaționale nici nu își închipuie la ce nivel a ajuns corupția chiar în oficiile lor teritoriale.

Din păcate, din motivul că o bună parte din companiile de PR sunt ”abonate” la diverse organizații, se vorbeste puțin despre asta, dar, mă rog, e vacă sacră – parteneri de dezvoltare!

Cu părere de rău, aceste organizații educă tinerii și colaboratorii săi în stilul corupționar și nu corupționarii în stil democratic. Și e trist acest fapt.

Și pe urmă ne mai mirăm când un expert, cu salariu de 500-800 de euro are un Audi Q5 și își petrece vacanțele pe continente îndepărtate.

E bine să vezi bârna din ochiul tău – dar asta e exact valabilă și pentru ei – așa-numiții ”PARTENERI DE DEZVOLTARE” (ai corupției).

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?