fbpx

De ce n-aș lucra la ambasada Moldovei :-(

În titlu e clar probabil, se referă la orice ambasadă a Republicii Moldova. Nu neapărat cea din Tallinn, dar sigur mai ales la cea din Estonia 🙂

Eu n-am prea umblat la ambasadele noastre chiar dacă mai știu lucruri care se întâmplă pe acolo. Am fost la ambasadele Moldovei în București, Bruxelles și Tallinn.

Nu mă voi expune despre ceea ce se face la ambasade pentru că voi fi subiectiv în a-mi expune opinia că ambasada în Tallinn este cea mai cea mai dintre toate ambasadele.

E despre oamenii care vin în delegații sau vizitează țara. Eu vă voi povesti două cazuri.

O colegă din SUA îmi scrie într-o zi: ”Eugen, sunt la showroom-ul e-Estonia acum și au venit în vizită un grup de studenți din Moldova. Eu le-am povestit despre semnătura digitală și ei îmi spun că ar fi bine să o implementeze în Moldova. Tu parcă spuneai la ore că deja aveți de 2 ani semnătura”. A urmat un dialog mai puțin plăcut pentru mine. I-am arătat și linkuri pe egov.md și tot setul de prezentări. Eu sunt sigur că vă puteți închipui ce a crezut ea despre această delegație de tineri moldoveni.

Erau de la College of Europe din Natolin.

Al doilea caz se întâmpla cam în aceeași perioadă. În Estonia a venit o delegație a Ministerului Justiției din Republica Moldova. Un coleg de grupă se apropie la ore și mă întreabă dacă aș fi disponibil într-o anumită zi. Îl întreb ce s-a întâmplat. Citat: ”Vine o delegație de la ministerul vostru al justiției. Mă tem că nu am un traducător în limba română. Trei oameni din delegație nu știu nici engleza și nici rusa”.

///

Estonienii se miră că cei care vin în delegții nu cunosc engleza. Dacă tot ești delegat înseamnă că ar trebui să o știi. Logic, nu?

Doar că în delegațiile moldovenești, de multe ori logică nu există. Dar există amante, cumătrism și dorința enormă de a face ”shopping în Europa”.

Trei membri ai delegației PL care s-a aflat în Estonia între 27 și 30 august 2014.
Ceilalți trei membri ai PL (Mihai Ghimpu, Alina Zotea și Ion Apostol) au preferat să meargă până în Helsinki în loc să se vadă cu moldovenii din diasporă 🙂

Eu precis ”i-aș trimite” în stânga și-n dreapta pe acești ”falnici reprezentanți moldavi”.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?