fbpx

votul uninominal la moldoveni. cum va fi el. prognoze.

La noi e la modă să faci grafice, prognoze, prezentări pe flipchart-uri.

Astăzi parlamentul a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de Plahotniuc cu privire la crearea a 101 circumscripții uninominale. Asta înseamnă că deputații vor avea un fel de ”curte de alegători” 🙂

Simt că azi vor apărea mai multe analize pe bloguri despre lege. Risc să mă expun și eu.

Alegătorii noștri nu sunt deprinși cu legea. Va trebui explicată și adusă la cunoștință. Acum cei care au bani vor putea mai ușor să ajungă în Parlament. În același timp vor putea ajunge cei care într-adevăr au susținere. Probabil în primul legislativ va fi un pic mai greu de organizat fracțiunile. Doar că vom avea deputați pe care îi cunosc cel puțin 10000 de alegători. Nu vor apărea fini, rude și cumătri apăruți peste noapte în partide.

Într-un viitor oamenii se vor deprinde cu faptul că deputatul ales de ei trebuie să le rezolve și problemele lor locale și nu doar cele globale.

Acum nu cred că vor apărea diferiți deputați care să spună că așa votează fiindcă le spune partidul. Vor argumenta cu votul cetățeanului.

Probabil de de bine.

Eu cel puțin acum voi scrie că deputatul X e kaziol fără a da vina pe partid neapărat. Și nu voi cere la CEC să îmi iau votul înapoi pentru partid. Dar pentru deputat. Fiindcă îl voi ști în față!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?