fbpx

Constantin Cheianu: “Sex & Perestroika”

Mai jos este copiat o frântură de text din cartea “Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu, apărută la Editura Cartier în anul 2009.

::::::::::::::::::::::::::

Fiindcă mi-am dorit, firesc, să le fiu pe plac românilor, să le arăt că şi eu pot, că sunt de-al lor, m-am lăsat atras, la rândul meu, de contaminanta probă, cu stângăcia neofitului.

"Ştiţi, le-am zis cu vocea sugrumată de emoţie, în anul 1990, Teatrul Naţional din Iaşi, a susţinut un turneu prin Moldova şi, fiindcă eu însoţeam trupa prin localităţile noastre, am invitat toţi actorii, după unul din spectacole, la nişte rude din satul natal. S-a făcut un ospeţ pe cinste, toată lumea a fost încântată: actorii – pentru primirea caldă, rudele mele – pentru şansa de a vedea în carne şi oase fiinţele mitice în numele cărora demonstrasem în piaţa principală a ţării, adică românii. Dacă totul s-ar fi rezumat la doar atât şi nu ieşea la iveală faptul că rudele mele au un copil care urma să meargă în clasa întâi, întâlnirea putea fi considerată mai mult decât un succes al diplomaţiei populare. Scena însă nu a avut o continuare fericită, din cauza că, în Moldova anului 1990, după proaspăt adoptata Lege a limbii de stat şi trecerea la alfabetul latin, nu era găsit nici brumă de manual cu litere latine, iar actorii din Iaşi nu au avut reţinerea să tacă, oferindu-se, care mai de care, să-i trimită rudei mele câte un abecedar

Bineînţeles, niciunul dintre ei nu a trimis vreodată un abecedar."

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?