Acel moment în care eram mândru că sunt din Republica Moldova

S-a întâmplat ieri. Eram la Universitate. Mergeam cu un coleg din Estonia să prezentăm planul de studii la decanat. El e rus. Născut în Estonia. Fără pașaport estonian. Are pașaport rusesc. Doar pașaport nu și buletin. Și viză de reședință în Estonia. Cu tot cu card ID estonian.

Eu îi spuneam că sunt din Moldova. Dar în Estonia toate documentele sunt în baza pașaportului românesc. La un moment dat îmi zice că din vară va fi bine pentru moldoveni, vor circula fără vize în UE. Îi spun că nu e chiar așa și că deja liber circulăm prin Europa.

Peste câteva minute a început să laude ambasadorul nostru în Estonia. Mama lui e din Moldova și a fost la ambasadă. Zicea că rar ambasadori care personal răspund cetățenilor sau celor născuți în Moldova la întrebările pe care le au. Atunci l-am întrebat ce legături are cu Moldova.

Mama lui e moldoveancă. A trăit 20 de ani în Moldova. După asta a ajuns în Estonia. Acum el, vrea să obțină cetățenia Moldovei. Pentru că vrea să circule liber în .eu și să dețină și pașaportul rusesc. Pașaportul estonian nu permite să deții și pașaportul altui stat.

Momente rare de mândrie, dar totuși sunt. Ceea ce e bine.

imagine preluată de pe publika.md

”marele artist” Cuciuc vs Ana Mardare

Se dă:
1. Un articol în Ziarul Național despre cât de agramat e Cuciuc
2. Comentariul Anei Mardare pe facebook
3. Amenințarea lui Cuciuc de a-i rupe urechile Anei

Întrebări:
1. Cu ce avion va zbura Cuciuc spre Ana?
2. De ce Cuciuc se ascunde după soția sa?
3. Cuciuc e pațan sau ”cur de pepene” când se leagă de fete?
4. De ce Cuciuc e prost?

#poligrafbucketchallenge

Ieri întrebam pe blog despre o provocare pentru deputatul Ioniță de a trece detectorul de minciuni. Normal că a urmat liniște. Între timp Dragoș i-a propus Nataliei Morari să îl întrebe pe Filat în direct despre poligraf. Iată răspunsul liderului PLDM:

O bună parte au înțeles că a refuzat. Eu sper că doar și-a luat timp de răgaz. A zis că e gata să prezinte probele. De ce nu și în fața unui poligraf?

Ce-ar fi să treacă el poligraful iar pe urmă să îi provoace pe Veaceslav Ioniță, Renato Usatîi și pe Mihai Ghimpu.

Dacă #icebucketchallenge a curățat un pic sufletul atunci #poligrafbucketchallenge ar putea curăța politicul moldovenesc.

Sună bine?

Dle Ioniță, ce ziceți de un test la poligraf?

Ceva timp în urmă am fost în vizită la compania care deține unicul poligraf independent din Moldova. Puteți să vedeți pagina lor de facebook sau pagina poligrafului.

Zilele trecute ei le propuneau la toți liderii de partide să treacă testul pentru a vedea cât de sinceri ei sunt. Iată și publicitatea lor.

Eu cred că dl Ioniță, dacă tot zice că are dreptate ar putea încerca să treacă testul. Întrebările cred că le-ar putea pregăti cei de pe facebook. Oricum el zice că nu se teme de nimeni și s-a adresat la CNA care … este CNA.

Eu sunt sigur că toate companiile ar fi gata să și plătească bani pentru acest show. Iar televiziuni care au studiouri gata pentru instalarea poligrafului tot avem. Mai ales că la Publika a fost demonstrat. Deși, probabil, cel mai corect ar fi să fie transmis live cam din cabinetul negru despre care scriam. Fără implicarea prezentatorilor, microfoanelor multiple și altor factori care ar putea duce la un test eronat.

Ap ce d. Ioniță, vă lăsați provocat? Sunteți gata să demonstrați corectitudinea în fața oamenilor. Sau Dvs credeți doar în CNA care … știți și singuri :-)

Efrim s-a lepădat …

Frumos titlu, nu? Pare a fi de pe multitudinea de site-uri apărute în ultima vreme în care fiecare lepădătură care are acces la Internet își varsă amarul. Mai trebuia de băgat ceva de genul ”Exclusiv!” sau ”Bombă!”. Doar că titlul este adevărat. Chiar dacă nu este un gând terminat.

Și, dacă tot sunteți aici și citiți asta vă sfătui să intrați în dex dacă cumva vi s-a părut că titlul are vreo legătură cu proprietarii de site-uri și să vedeți cât de diferite sunt sensurile la verbul ”a lepăda” și ”lepădătură”.

Dar, să îi lăsăm pe acești oameni triști care fac site-uri de doi bănuți și să trecem la tema descrisă în titlu.

Primul titlu al acestei însemnări trebuia să conțină cuvântul ”necrolog”. Ceva de genul ”necrolog fumatului” sau ”necrolog țigării” dar, însemnarea apare de dimineață așa că nu cred că e tocmai potrivit un astfel de titlu.

Da, Oleg Efrim, ministrul Justiției a Republicii Moldova, s-a lăsat de fumat. Deja de o săptămână nu mai fumează. Să îi urăm mult succes și răbdare în această luptă grea și plăcută!

Hai Oleg!

Risc să vă reamintesc că în cadrul blogului a pornit campania mondială ”Oleg, lasă fumatul”. Iată câteva însemnări și video-uri pe tema dată:

Oleg, lasă fumatul!

Oleg, lasă fumatul! (varianta 2012)

Reacția lui Oleg Efrim la varianta actualizată a spotului ”Oleg, lasă fumatul!”