Despre alocații pentru copii în Tallinn și … Orhei

În orașul Tallinn există o alocație pentru nașterea copilului. Volumul ei este de 500 de euro. Jumătate de alocație o primești la naștere iar a doua parte atunci când copilul împlinește 1 an.

Regula e destul de simplă – trebuie să ai cel puțin un an trăit în oraș. Petra s-a grăbit să apară pe lume cu 2 zile înainte ce noi am împlinit un an. Astfel nu am beneficiat de alocație :-(

Din 7 decembrie aproximativ același sistem (de fapt practic același în afara faptului că alocația se oferă în volum deplin o dată) va fi instituit în Orhei. Șapte mii de lei vor primi orheienii pentru primul copil și zece mii de lei pentru copiii ce vor urma.

Puțin? Posibil ar fi puțin în cazul în care în Republica Moldova s-ar achita salariile legal și nu în plic. Atunci alocația lunară pe care o oferă statul ar fi fost mai mare. Posibil ar fi puțin dacă șefii de instituții și-ar coase buzunarele. În Orhei o bună parte din veniturile la buget se acumulează acum deoarece au fost dați afară directorii vechi care furatu ca-n codru des.

Ieri la share-ul pe facebook toți se întrebau dacă sunt bani din fundația ”Miron Shor” sau din buget. Asta deși în știre e clar scris că cererea se depune la Primărie. O, și cu cererea, trebuie de simplificat situația și de interconectat cu baza de date de la Registru. Atunci aplicarea s-ar face într-un singur clic.

Și încă ceva, referitor la salarizare și atitudine. Știți care e atitudinea angajatorilor față de femeile gravide? Știți cum umblă femeile gravide să îți treacă tot salariul ”pe oficial” pentru a avea o alocație mai mare de la stat? Eu vă voi povesti într-o zi dacă nu știți.

Între timp, cum zicea un blogger din Orhei plecat în Munchen jumătate de an în urmă: ”… nu vă umflați de nervi că nu-i așa cum voi ați vrut să fie, keep calm și venițî la un pahar cu jin.”

Știrea despre alocație o citiți pe orhei.md

Sursă foto – fiseprescolari.blogspot.com


Cât m-a plătit Dodon în campania pentru alegerile locale

După alegerile locale, într-o seară liniștită la Crocmaz, am promis să nu scriu nimic despre Chirtoacă în ceea ce privește Chișinăul. Pentru că eu nu l-am votat.

În timpul campaniei electorale foarte mulți formatori de opinie din toate partidele așa-numite pro-europene mă învinuiau că scriu pentru Dodon și zinaida petrovna.

Țipau pe făisbuci, discutau pe la elipili sau prin subsolurile trollerilor. Asta era atât de funny și trist pentru că eu aflam asta din surse terțe. La cafea, face to face, toți erau atât de blânzi și buni. Parcă erau pâinea proaspăt scoasă din cuptor.

Asta-s tot aceeași oameni care la un moment dat i-au șoptit lui Petkov ”informația secretă” că eu m-aș fi ocupat de unitazul verde – bumerang.cc

Asta-s tot aceeași oameni care acum desenează colaje :-)

Dar și asta va trece.

Ieri Nicu, unul dintre puținii oameni care au dreptul moral să scrie despre Chirtoacă, a înșirat o scrisoare deschisă către Primarul Chișinăului. Merită să citiți.

Pentru mine e interesant efectul și share-urile. Și comentariile oamenilor de pe facebook. Oameni foarte ”corecți”. Unii dintre care nici măcar nu au schimbat roțile la mașini însă vor ca Chirtoacă să le curățe drumul.

Poate problema nu e primarul și numele acestuia?

Și încă ceva.

Da de fapt nimic. Dumnezeu cu ei.

Însemnare scrisă sub Тимати feat. Григорий Лепс – Лондон


Anatol Arapu, de la fraude la Lukoil la fraude cu țara?

Probabil ați mai auzit de ministrul finanțelor al Republicii Moldova Anatol Arapu.

Eu greu m-am deprins cu numele lui mai ales că apariția lui era destul de stranie atunci pentru mine. Era clar că Negruța va pleca, nu neapărat pentru că nu s-a isprăvit dar pentru că s-a cam săturat omul să stea sub mâneca lui Filat. Mai ales după cazul Sandulachi în care, credul fiind, a executat exact însărcinarea unui paznic guvernamental.

Deoarece nu prea mă intersectam la acea perioadă cu politica moldavă nu prea m-am interesat cine e noul ministru. Unica ce am înțeles că va face întru totul ce spune liderul PLDM.

Zilele ăstea omul a revenit în vizor. Biografia aș împărți-o în trei etape. Continue Reading


Da eu și-am spus? BEM furată de 20 de ani …

Pe 24 aprilie scriam ”Toate SRL-urile denumite Alianțe, partide sau grupuri de interes care se aflau la guvernarea țării au muls din Banca de Economii tot ce au putut”.

Odată cu toată avalanșa de insultări, acuzări și scurgeri de informații compromițătoare între cele două componente de bază a alianței care a guvernat Republica Moldova din 2009 încoace apar tot mai multe informații care să confirme dezmățul care a guvernat în republică în toți acești 24 de ani de la independență.

De dimineață scriam în articolul săptămânal pentru today.md că filmulețul documentar apărut săptămâna trecută ar fi bine să fie prima piatră în ograda celor ce cred că pot fura Moldova la nesfârșit. Chiar sper să apară astfel de documentare în toate mass media – cele care se consideră independent, cele verzi, cele azurii și, mai ales, cele albastre.

Revenind la BEM în filmuleț este prezentată schema cum la începutul anilor 2000 se furau bani din BEM prin împrumuturi neperformante. Schema a lucrat perfect și a fost folosită de toți guvernanții, mai ales de cei așa-numiți pro-europeni.

Eu nu mă voi apuca să aduc învinuiri lui Țopa și mai ales lui Filat, chiar nu am chef de proces de judecată cu sus-menționații, eu doar vă invit să vedeți lucrurile un pic mai obiectiv și, mai ales, să vă puneți întrebări.

De exemplu:

– De ce Țopa nu a fost extrădat?
– De ce Filat nu s-a apucat de scris articole pe site-urile ce le deține?
– Unde-i reforma justiției?

Gândiți, analizați. Bloggerii îs idioți și ei, kazioli chiar aș zice. De fapt mulți din voi așa cred despre mine. Dar … și asta va trece.


Implicarea liberalilor în ”Pădurea Domnească” // replică unui deputat-agramat

Ieri seara Ministrul Mediului al Republicii Moldova a scris pe facebook următorul statut:

Așteptăm să aflăm cum a fost la Soroca deși presimt că sunt implicați mai mulți PLDM-ști, comuniști sau socialiști de altfel nu mai scria nimic liberalul Munteanu.

Am întrebat într-un comentariu dacă au fost liberali acolo. A sărit ca ars Ion Apostol, deputat liberal. Iată conversația cu el. Continue Reading


Pagini:1234567...594