View Sidebar
încă 64 de milioane care vor fi furate? #caravita

încă 64 de milioane care vor fi furate? #caravita

De dimineață pe facebook două titluri:

Guvernul Republicii Moldova – Uniunea Europeană va acorda 64 milioane de Euro pentru agricultura şi dezvoltarea rurală din Republica Moldova

Extras din știre:

”Acordul prevede oferirea unui suport bugetar Guvernului Republicii Moldova din partea Comisiei Europene, în valoare de 64 milioane de Euro. Mijloacele sunt destinate promovării creşterii economice durabile şi incluzive în domeniul agricol şi dezvoltării rurale. Printre obiectivele acestuia sunt restructurarea şi modernizarea sectorului agroalimentar; asigurarea managementului durabil al resurselor naturale; îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă în regiunile rurale.”

Și al doilea titlu, un mesaj venit pe privat lui Igor Dodon: ”Caravita trece toate activele pe alte intreprinderi la Cadastru Cainari”

Eu sunt sigur că am cititori deștepți care știu a cui e Caravita și ce-i cu viața ei. Și chiar cred că nu mai trebuie să dau detalii.

Frumos nuștiucum. Nu?

Un nou sezon, un nou episod :-)

sursă foto: http://freewallshd.com/

Guvernul greceanîi/Dodon sunt groparii BEM-ului?

Guvernul greceanîi/Dodon sunt groparii BEM-ului?

Ieri a fost ziua rapoartelor în Parlament. Fiecare câine, oops fracțiune, și-a prezentat propriul raport referitor la ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă în sectorul financiar-bancar. Toate trei rapoarte sunt incomplete, în opinia mea, și arată doar o parte din adevăr. Oricum cel mai interesant este cel prezentat de PL. El explică de ce în utlimul timp Președintele Socialiștilor, Igor Dodon, a sărit în capul lui Shor. Vă propun două alineate din raportul lui Chirinciuc:

”… prin eliminarea Impozitului pe venit, de către Ministrul Economiei de atunci – I. Dodon, băncile comerciale au scăpat de singurul impozit pe care-l plăteau. Astfel, eliminarea impozitului pe venit pentru persoanele juridice a condus la neraportarea tranzacțiilor cu mijloacele financiare „migratoare”, de origine dubioasă, în așa fel pierzându-se urma acestor tranzacții de spălare de bani.”

”Dodon Igor, în calitate de Ministru al Economiei, a participat la modificarea cadrului legislativ care a permis transformarea Republicii Moldova într-o spălătorie regională de bani. Dodon Igor a fost cel care a eliminat impozitul pe profit pentru persoanele juridice, singurul impozit plătit de băncile din Moldova, iar prin eliminarea acestui impozit băncile nu mai erau 14 obligate să arate sursele de venit, astfel luând amploare fenomenul spălării banilor prin Republica Moldova. Doamna Z. Grecianîi, președintele fracțiunii socialiștilor, a fost cea care în calitate de Prim Ministru a permis preluarea IPB-ului de către BEM, astfel, contribuind semnificativ la ascunderea ilegalităților comise la IPB și încărcarea balanței BEM cu active toxice. În același timp, Z. Grecianîi a făcut parte din grupul de lucru a lui O. Reidman privind transformarea Republicii Moldova într-un tranzit pentru banii “кочующие по миру”. În concluzie, domnul Dodon se află într-un vădit conflict de interese.”

Și totuși eu nu prea înțeleg ce-i cu balansoarul ăsta. Ba Shor e vinovat de toate păcatele, pe urmă Filat, pe urmă Plahotniuc, pe urmă … Și să ajungem la concluzia că cei ce strigă cel mai tare că altcineva e vinovat tot au implicare.

Eu chiar aștept să înceapă să se toarne adevăruri în politica din Moldova. Cine pe cine a finanțat, cu cât și de ce. Și, cel mai interesant, eu chiar aș vrea să înțeleg câți bani au fost spălați/furați prin Republica Moldova din 2001 încoace. Sau chiar din 1991.

Mai că l-aș provoca pe Dodon să treacă detectorul de minciuni să afăm cu toții dacă consideră că datorită legilor din 2008 a transformat sistemul bancar într-o spălătorie. Oare ar accepta? Eu îs gata să fac live-text pe blog.

piticu a fost importat la General Media Group

piticu a fost importat la General Media Group

Cristi Dorombach, cunoscut în lumea interlopă, oops, virtuală, drept Piticu este de ceva timp la General Media Group (companie care deține Prime, Canal2, Canal3, Publika și înce ceva domenii media din Moldova și care este proprietatea stăpânului Partidului Democrat din Moldova – Vlad Plahotniuc). Cel puțin așa reiese din etichetările celor de la Publika și din surse care și-au dorit să-și păstreze anonimatul virtual.

Cine e Piticu? Blogger și om de treabă. Râde mult dar își știe bine jobul de asta eu sper că:
1. Publika să aibă mai mult content calitativ (eu știu că e greu să lupți cu cenzura dar oricum).
2. Prime să aibă un site cât de cât funcțional, și, cel mai important, să fie în limba română și nu cu inserturi în alte limbi cum e acum.
3. Emisiunile să fie plasate în timp util pe site și nu ca acum, la peste 24 de ore de la emisie.
4. Să fie clar diferențierea dintre toate site-urile și clonele de site-uri care aparțin GMG.
5. Strategia de comunicare pe Social Media să fie una chibzuită și nu bombastică cum e acum.

Cristi, succes și răbdare, sigur ai nevoie de ea.

Eu nu cred

Eu nu cred

Atunci când porneam spre Estonia speram că voi regreta pasul. Speram că după alegerile din 30 noiembrie îmi voi mușca coatele că am plecat din Republica Moldova. Speram.

Eu nu cred că în Moldova este posibil să se schimbe de la sine.
Eu nu cred că în Moldova este o masă critică de oameni care să facă revoluții.
Eu nu cred că moldovenii sunt patrioți (la fel ca și mine de fapt).
Eu nu cred că cei ce vin la putere o fac doar de dragul poporului.
Eu nu cred că avem un viitor european.
Eu nu cred că cei doi Vlazi nu vor jecmăni Republica Moldova în continuare.

Eu cred că pentru tot ceea ce se întâmplă există un vinovat, mai degrabă o vinovată. Ea se numește rânză, rânza moldovanului.

Acum, în Estonia, sper că voi regreta pasul pe care l-am făcut vara. Încă sper, fiindcă moldovanul poți să-l scoți din Moldova dar Moldova din moldovan niciodată, iar speranța asta incurabilă ni-i dată nouă. La fel ca și jalobele, boșetele și multe altele.

E dimineață din nou în Moldova.

Despre ambasadori // un gând de la Lilia Calancea

Despre ambasadori // un gând de la Lilia Calancea

Câteva săptămâni în urmă scriam despre diplomați. Citat din însemnarea trecută:

”Dacă nu te poți promova tu atunci nu poți promova pe altcineva …”

Iată ce a scris Lilia ieri pe facebook:

”Eu imi depan firul vietii intre cimitirul Ixelles, Universitatea Libera de la Bruxelles si Ambasada RM in Regatul Belgiei.

Habar nu aveam ca cea din urma se afla chiar sub nasul meu. Destinul, stelele sau pura coincidenta ne-au facut vecini apropiati. I-am descoperit flagul falfaind sub cerul plumburiu al Bruxelles-ului cand imi plimbam fata in parcul din spatele ambasadei. Inima nu-mi facuse nici pac nici tac. Pur si simplu m-am mirat si am constatat ca are gradinar bun.

De vreo trei ani fac jogging pe langa drapelul Moldovei de la Brux. Cateodata ma uit daca-i sapata gradina, cateodata uit sa ma uit, caci am altceva prin cap. De obicei fredonez cantece si scriu dialoguri in minte. Intr-un cuvant, traim vieti paralele, ma rog. C’est la vie, ma Lili.

Cu timpul am observat ca am in lista mea de prieteni si ambasadori din tarile UE. Unii foarte deschisi fata de cetatenii RM. Asa am ajuns sa stiu ce mai fac moldovenii din Estonia, Cehia, Olanda, Portugalia… pe unde invata, la ce concerte sau galerii merg, ce carti citesc, cum se odihnesc, de care sarbatori se intalnesc etc. Asta in afara de activitatea ambasadei propriu zisa, care nu consta doar din distractii cu galuste, vin si ii brodate.

Si am inteles ca eu cu ambasada noastra inca n-am avut o relatie apropiata, nici macar de scurta durata. Fireste ca n-am de gand sa-i sun ambasadorului de la Bruxelles cu :
-Bonjour, Excelenta. Stiti, eu n-am nicio problema de rezolvat cu hartiile sau altceva, sau de promovat vreun eveniment… Eu v-am sunat asa, de frunza frasanelului. Ce mai faceti, ce mai dregeti, ce mai ganditi ? Nu vreti sa beti un ceai si sa discutam despre ploaie ?

Mi-ar fi suficient pentru inceput sa stiu ca ambasadorul sau ambasada are un cont pe facebook (pe care eu nu-l gasesc), si ca in spatele lui sta un om care poate uneori tot e trist ca uite, bunaoara, azi e atat de greu de respirat cu umezeala asta de afara.”

Voi reveni la tema ambasadorilor la final de aprilie.