Bloggerii sunt plătiți!

Permanent, o bună parte din reprezentanții așa-numitei ”societăți civile” strigă în gura mare că bloggerii sunt plătiți. Asta deși unii dintre ei au și bloguri. Doar că nu se consideră bloggeri, sunt un fel de … virgine care au avut relații sexuale.

sursă foto: http://www.alvinhy.com/

Unul din acești reprezentanți este Petru Macovei, șeful la o organizație de presă care face o sumedenie de proiecte rezultatele cărora le vedeți de ani de zile. Și le simțiți. Avem o presă tot mai liberă și mai liberă tot mai independentă și mai independentă. Presa din Moldova este ca și site-ul api.md. Intrați și vedeți creația.

Dar cel mai interesant e că acest reprezentant al presei este unul din co-autorii raportului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2014 (concluzii generale). Raport nr. 1. 1 – 17 octombrie 2014” //atenție se va deschide un .pdf//

Iată un mic extras din acest raport:

– Două televiziuni (Moldova 1, GRT) au respectat în totalitate principiul imparţialităţii în ştiri; trei (Canal Regional, TV7, Publika TV) – au admis derogări minore (între 1% şi 7%); trei (N4, Prime TV, Pro TV) – derogări de gravitate medie (între 13% şi 21%); patru (Canal 3, Canal 2, Accent TV,Jurnal TV) – derogări grave (între 30% şi 44%)

Întrebări mai sunt?

despre Leancă. Iurie Leancă.

Eu nu îl știu atât de bine pe actualul Prim-ministru al Republicii Moldova. Nu îl știu atât de bine ca pe fostul Prim-ministru. Motivul principal este că deja nu mai eram atât de activ în Privesc.Eu cum eram în 2010.

Leancă este comparat mereu cu Filat. E și normal. Nu poți să te apuci să îl compari pe Leancă cu Tarleva (da, știu că e greșit numele, așa l-am scris din start, mi-a zis sormea că am greșit, dar … așa nu știu cum frumos sună așa că am lăsat) sau cu Greceanîi. Fiindcă în perioada comunistă conducătorii Guvernului niciodată nu au decis nimic. Decidea voronin. La începutul mandatului și despre Leancă se spunea că ascultă de șeful de partid. Cu timpul toți s-au convins că el este destul de independent pentru a lua decizii. Mai ales atunci când deciziile trebuiau luate rapid și corect.

Leancă este diplomat. Nu doar de carieră dar și de factură. Cel mai interesant este că el are frică de zboruri. Ceea ce nu l-a făcut să renunțe la ele iar dacă e să urmărim pașaportul actualului Prim-ministru ar ieși o statistică foarte interesantă. Mai ales în perioada anilor 2009-2010, atunci când Republica Moldova avea nevoie de susținere masivă din partea capitalelor europene. Atunci când s-au pus bazele actualei orientări europene. Și atunci a ajutat nu doar faptul că el e diplomat și cunoaște multe limbi dar și faptul că Leancă este pozitiv și a reușit să atragă simpatia din partea conducătorilor europeni. Asta ne-a ajutat și ne ajută mult. Eu nu m-aș mira dacă peste câțiva ani Leancă va fi partea a conducerii Uniunii Europene sau ceva de genul dat.

Leancă a reprezentat, și reprezintă de fapt, un element de liniște în actuala coaliție de guvernare. Un element pașnic care reușește, prin ceea ce face, să liniștească apele foarte tulburi din jurul lui. Ape, care grație unor răuvoitori și incapacității de a crede în pozitiv a unor colegi, puteau să îl înghită cu tot cu echipă și partid. Ape care s-au liniștit. Ceea ce e bine. Ape care au fost liniștite probabil prin cumpătare și comunicare.

Leancă e altfel. El nu este moldovanul tipic care se bate cu pumnul în chept că va face sau va soluționa. El la început calculează, gândește și mai apoi răspunde. Nu întotdeauna așa cum vrea interlocutorul. Deși uneori îl rupe și pe el. Au fost câteva cazuri în care unii provocatori l-au scos din sărite. Dar asta e și normal atunci când știi că oamenii vorbesc cai verzi pe pereți doar pentru a atrage privirile sau pentru a apărea în media.

Leancă și Ponta. Unii ar zice că e cea mai mare eroare a actualului Prim-ministru. O eroare care a generat SMURD funcțional în Moldova. O eroare care a generat 100 de microbuze pentru școlile din Moldova. O eroare care a generat trei autobuze pentru teatre și vreo 70 de mașini de teren pentru funcționarii publici. Și da, această eroare a mai generat și câteva zeci de grădinițe reparate din granturile oferite de statul român.

Leancă probabil e o eroare, totuși. O eroare pozitivă pentru Moldova. Un altfel de premier pe care Moldova ar trebui să îl fi avut prin 90. Un moldovean atipic în fruntea Guvernului e o eroare în mintea multora. Sper să nu se apuce să repare eroarea pe 30 noiembrie. Chiar nu aș vrea să văd un tânăr de la Fălești sau și mai rău o marionetă a lui voronin în fruntea Guvernului …

O zi bună să aveți!

Despre secțiile de votare de peste hotare // Dodon rămâne fără electorat

Zilele trecute Guvernul Republicii Moldova a decis că peste hotarele Republicii Moldova vor fi deschise 95 de secții de votare. Mai mult de o pătrime din ele, 25 de secții, vor fi deschise în Italia. Am impresia că la început trebuia să fie deschise vreo 15 secții de vot în rusia doar că din ele au rămas 5.

Explicația este foarte simplă, nu este siguranța unui vot administrat corect în acea parte a lumii, mai ales, probabil, din considerente de genul ”146% pentru putin” care au fost înregistrate prin 2012 acolo. Democrația în sensul rusesc e un pic diferită decât cea în Republica Moldova și Europa. Chiar dacă cea de la Chișinău, în interpretarea unor partide numite democrate, uneori e greu de înțeles. Mai ales când membrii democraților zic că trebuie să voteze doar cei ce sunt în Moldova.

sursă foto: http://kikiandtea.com/

Unicul care a avut de pierdut din lipsa secțiilor de vot în rusia este Dodon și partidul lui. A avut câteva întâlniri cu moldovenii care se află în rusia la muncă. El, prin tot ceea ce face și arată este favoritul conducerii de la Kremlin, Greceanîi apare cu putin în imagini, el cu narîșkin iar campania e construită pe integrarea în inexistenta uniune vamală. Partea bună pentru el – întâlnirile au avut loc în orașele care vor avea secții de votare.

Unii ar zice de ce atâtea în Italia? Pentru că diaspora de acolo s-a italienizat foarte repede. Cântă în vocea mare că vor să voteze. Și organizează singuri secții de votare. Și în fiecare oraș în care sunt moldoveni sunt organizații ale moldovenilor. În cadrul forumului diasporei erau cei mai activi.

Ieșiți la vot pe 30 noiembrie. Votul vostru contează! Între timp votați în sondajul de pe blog.

voronin și crizele din Moldova // răzgânditorul

Ieri scriam despre cât de des își schimbă pozițiile fostul președinte al Republicii Moldova, vladimir voronin, față de Uniunea Europeană. Azi vreau să vă amintesc faptul că oriunde e voronin se începe o criză.

Una dintre primele crize provocate de voronin a fost cea de prin 2003 cu privire la Memorandumul Kozak. Al nostru președinte a umblat cu fofârlica o bucată de an cu provocări și propuneri pe la Moscove și rusii și a încurajat un bun prieten a lui putin să propună un plan de reglementare a diferendului transnistrean. În ziua în care președintele de atunci și de acum al rusiei trebuia să ajungă în Moldova la semnare voronin s-a răzgândit. putin s-a supărat. Dar la subiectul ”voronin vs putin” trebuie de scris aparte.

O altă criză a fost provocată de către voronin în aprilie 2009. Probabil aici trebuie să explic cel mai puțin. Președintele de atunci a lăsat evenimentele să se petreacă așa cum au fost. Doar că în cadrul protestatarilor a inflitrat o mulțime de tineri care au fost eliberați pe câteva zile din închisorile și locurile de detenție. Sunt destule dovezi dar nu prea înțeleg de ce nimeni nu le expune. Poate peste încă câțiva ani.

O a treia criză pe care voronin nu neapărat a provocato dar în care a fost un catalizator important a fost criza din 2013. Criza începută la ”Pădurea Domnească” a fost un moment propice pentru voronin de a arăta cât de dual este. În unele zile vota după placul stăpânului său care este proprietar al PD-ului, în alte zile, pentru a arăta că poate face și altceva, vota împreună cu Filat. Se juca de-a țara în bunghi așa cum s-a jucat cu ea în cei 8 ani de zile. Într-un final cei doi Vlazi s-au înțeles dar voronin așa și a rămas cu buza umflată și a dovedit încă o dată că este un oportunist.

Deja despre criza din partid, cea mai recentă știți toți. Dar despre ea probabil tot trebuie de scris aparte.

Doar Moldova, doar voronin, doar oportunism :-)

Între timp nu uităm să votăm în sondajul lansat ceva timp în urmă pe blog.

dle. Plahotniuc, hai să fim oameni la urma urmei! // derimocrația unor democrați din Călărași

Dle. Plahotniuc, acum, în direct pe Privesc.Eu, este transmisă adresarea Mișcării Populare Antimafie către locuitorii orașului Călărași. O activitate politică normală și democrată, or anume în țară democrată cred eu că trăiți.

Doar că membrii Partidului pe care îl dețineți consideră un pic altfel democrația. Ei au încercuit cameramanul de la Privesc.Eu și îi încurcă să filmeze, astfel în fața camerelor a fost pus drapelul partidului cu cei trandafiri pe el. Și cel mai interesant e că acolo mai este și inscripționat ”PDM” care, cred eu, se descifrează ca Partidul Democrat din Moldova, doar că, am impresia, cei care îi flutură cred că asta se descifrează ca Partidul Detenției Mediatice.

Mie îmi pare rău că aveți așa angajați în Partidul vostru.

Eu cred că spectatorii Privesc.Eu merită scuzele de rigoare din partea PDM. Dumneavostră ce credeți?

Sau acces la evenimentele din .md trebuie să aibă doar posturile tv și media online care vă aparține?