A murit și ”Adevărul Moldova” :-(

Tristă situație.

Unde a apărut prima știre despre el? Exact.

Eticheta ”Wine of Moldova” pe sticlă

În curând toate sticlele cu vin moldovenesc vor avea o etichetă în plus. O etichetă comună care va certifica faptul că vinul este calitativ.

Este eticheta care conține logotipul ”Wine of Moldova” și site-ul oficial al vinului moldovenesc

Eu cred că arată bine. Voi ce credeți?

Prețul comparativ la trei medicamente ieftine #citramonă #aspirină #cărbuneactivat

Săptămâna trecută s-au aprins apărătorii unei farmacii despre care am scris. Azi am trecut pe la patru farmacii și am cumpărat cele mai simple produse farmaceutice: citramonă, aspirină și cărbune activat. Oricum ”la gospodărie” se vor folosi ele.

Vă propun să vedeți ce am luat cu tot cu bonurile fiscale alăturate:

Farmacia Familiei

Hippocrates

Continue reading →

În rând cu lumea // tradițiile moldovenești

Toată viața moldoveanul trebuie să fie ”în rând cu lumea”.

La naștere moldovenul își are pecetluită soarta. Trebuie să poarte ceva roșu pe mână. Să nu-l deoache cineva. După asta trebuie să fie botezat. Nu mai devreme de 6 săptămâni. Și mama nu trebuie să fie în biserică, chiar dacă anume ea l-a născut.

Cumătria e, probabil, cel mai important moment în viața unui moldovean. Ea se întâmplă de cele mai multe ori când moldoveanul nici nu își dă seama pe ce lume se află. Dar el deja are o mulțime de nani, pe unii din ei nu îi va mai vedea niciodată în afară de cumetrie :-) Importanța momentului este că părinții lui au deja cumătri. Sunt membri pe deplin ai ”țării cumătrilor”!

Viața îți urmează cursul logic și firesc ”în rând cu lumea” până la nuntă. Aici începe show-ul. Moldoveanul merge să lucreze undeva departe pentru ași face bani de nuntă. Fiindcă la nuntă totul trebuie să fie după tradiție. Masă cu trei etaje. Rude cât mai multe și cât mai incomod pentru tinerii miri. Fiindcă să nu vorbească satul de rău.

offtopic.
Noi cu Mihaela am dansat două nunți. Pentru comoditatea rudelor. La Chișinău și la Bălți. Tare bine o fost. Mihaela mai vrea :-(

Apar copiii, istoria cu cumătria o știți deja.

Atunci când moare moldoveanul e petrecut în ultimul drum conform tradițiilor locului în care se naște. Sărmanii copii. Au de achitat poftele babelor din sat. Pentru că trebuie ”să fie în rând cu lumea”. Mai nou, în unele sate tradiția zice că la înmormântare trebuie să fie banane și kiwi. Chiar dacă satul e plin de noroi.

De Paștele Blajinilor tac. În câteva zile vom asista la această ”tradiție din vechi timpuri”.

Așa și trăim.

O zi bună vouă!

Chirtoacă este misogin? #stradapietonală

Zilele ăstea am trecut pe lângă strada pietonală. Acum are loc procesul de pavare. Un proces criticat de toate și de toți. Pe bună dreptate. Ia vedeți ce spații între aceste pietre mult-așteptate. Am înțeles că anume din cauza lor s-au întins atât de mult lucrările.

Eu chiar nu înțeleg care este rostul unui asemenea pavaj, or, chiar în Chișinău avem exemple de pavaj normal. Nu, eu nu am în vedere pavajul prezent în 99 la sută din cazuri, eu mă refer la pavajul cartierului ”artistic”. Cel situat între străzile Vlaicu Pârcălab și Eminescu, în fața Teatrului ”Mihai Eminescu” și Sălii cu Orgă. El arată (atunci când nu e în reparație) cam așa: Continue reading →