Leancă și Ponta

Azi a venit un mail de la Biroul de comunicare al Guvernului Republicii Moldova. Conținea următoarea informație:

Prim-ministrul Iurie Leancă va efectua mâine, 2 octombrie 2014, o vizită la Kiev, unde va participa la o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Aceasta va fi urmată de o ședință trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România, la care va participa și Premierul României, Victor Ponta.
După întrevedere, cei trei oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.
Tot mâine, va avea loc o întrevedere a Premierilor Iurie Leancă și Victor Ponta cu președintele Ucrainei, Petro Poroşenko.
Vizita își propune susţinerea eforturilor de dezvoltare democratică şi integrare europeană ale Ucrainei şi Republicii Moldova.

După asta, pe mediafax, a apărut știrea cu titlul:
Ponta îl preia din Chişinău pe Leancă şi asistă la meciul Dinamo Kiev-Steaua cu acesta şi Iaţeniuc.

Câteva gânduri, pe scurt:

  1. Leancă economisește bani de la buget și va face o vizită rapidă în Kiev.
  2. Câțiva ”cântecaci” pe facebook nuș ce comentau că Ponta face campanie pe seama lui Leancă. Le propun să vadă când a avut loc ultimul summit neformal. Și cine l-a găzduit. Și cum au mâncat toți pește pe Dunăre. Atunci nu i-am văzut să critice.
  3. Leancă tace și face.
  4. Da Leancă mâine cu cine va ține?

Colaj plasat pe facebook de către cei de la Guvern cu ocazia întâlnirii de mâine :-)

Laudă lor, soțiilor :-)

Probabil știți această povestioară, dar oricum o repet pe blog:

Se povesteste că președintele Obama a ieșit cu soția sa într-o seară să servească cina într-un restaurant obișnuit pentru a mai ieși din rutină. Proprietarul restaurantului a cerut voie gărzilor de corp să se apropie pentru a o saluta pe prima Doamnă. După ce s-a retras patronul, Obama a întrebat-o pe Michelle:
– Ce interes a avut acest om să te salute?
– În adolescență, acest om a fost foarte îndragostit de mine, a răspuns prima Doamnă.
– Asta înseamnă că dacă te-ai fi căsătorit cu el ai fi fost azi patroana acestui restaurant!, a surâs Președintele.
– Nu scumpule, dacă m-aș fi căsătorit cu acest om el ar fi azi presedintele Statelor Unite ale Americii!!!

Ap așa și la mine, probabil și azi avea să fiu lector la USM. Cu 3.75 norme și cu 2200 lei salariu.

Aici trebuie să scriu ceva de genul ”Te iubesc, Mihaela!”. Dar i-o spun eu și personal, mai ales când e supărată pe mine :-)

”Lumea Sandei” cu Sanda Filat. Invitată – Monica Babuc

Astăzi va fi difuzată prima emisiune ”Lumea Sandei” realizată de Sanda Filat.

Este o producție a companiei Media Sapiens pe care o conduce binecunoscuta Natalia Morari. Producător al emisiunii este Cristina Guțu.

Natalia Morari (producătoarea) și Sanda Filat (realizatoarea) în Propaganda

Un trio de femei ne va aduce în fiecare duminică în fața ecranelor oameni din diverse domenii. Iată ce a scris pe fb chiar realizatoarea:

Invitații vor fi din toate domeniile, oameni care fac lucruri interesante, care au o viață interesantă. Când incepe campania electorală voi evita sa invit politicieni. De asemenea, vreau să precizez că tematica emisiunii nu va fi despre lupta împotriva violenței în familie, cum poate greșit au înțeles unii, ci va fi o emisiune despre oameni, despre ceea ce este interesant în viața lor. Am anunțat că dedic simbolic emisiunea luptei împotriva violenței în familie pentru că este un subiect care trebuie să sensibilizeze mai tare societatea, iar când invitații mei vor avea legătură cu acest domeniu, desigur că vom discuta și acest subiect.

Azi seara invitata emisiunii este Monica Babuc. Eu nu am opinii tare pozitive despre actuala ministră a culturii dar mă rog, aceste opinii ”se datorează partidului democrat” :-)

Prezența ei la emisiune este explicată de Sanda Filat în aceeași postare facebook din care am mai citat:

Pentru emisiunea de astăzi am un invitat deosebit, un om pe care îl cunosc de mai mult timp, îi cunosc calitățile profesionale și dragostea pentru frumos, pentru cultură. Este un om pasionat de ceea ce face, un om foarte pozitiv și mereu cu bună dispoziție. Am avut ocazia să colaborăm la Festivalul Internațional ”J. S. Bach” și atunci am descoperit că în spatele funcției și profesiei sale, stă un om sensibil, foarte plăcut și interesant. De aceea, o voi aduce în ”Lumea Sandei” din 28 septembrie pe Monica Babuc, ministrul Culturii, să aflăm împreună ce e dincolo de imaginea sa publică.

Chiar interesant ce va ieși, de aceea vă invit să privim împreună emisiunea:

SRL ”Partidul Democrat”

28 septembrie 2014. Așa numitele primele ”alegeri primare” în cadrul unui partid din Moldova. Eveniment mediatizat dar care nu e clar. Eveniment pentru care s-au cheltuit și ”spălat”, probabil, destui bani dar care va aduce aceeași listă care a fost și până acum.

Motivul e simplu – toți angajații companiilor controlate de SRL ”Partidul Democrat” vor fi scoși la aceste așa numite ”alegeri primare”. Și aici e vorba în primul rând de angajații Moldtelecom, cei de la Registru, neapărat vor trebui să iasă toți asistenții sociali și familiile acestora. Lista poate fi continuată și este specifică pentru fiecare localitate.

Eu nu cred că există printre cititorii acestui blog oameni pentru care trebuie să explic de ce Partidul Democrat este un SRL, dar totuși încerc să bifez câteva puncte evidente:
1. Are un scop limitat, de a proteja business-ul unui om.
2. Are un scop limitat, de a nu permite Republicii Moldova să facă un pas la stânga sau unul la dreapta, doar în mocirlă.
3. Are un scop limitat, de a îmbogăți conducerea societății cu răspundere limitată.

La primul și al treilea punct e clar fără multe cuvinte. Pe cel de-al doilea îl voi desfășura:
1. SRL ”Partidul Democrat” își asumă o bună parte din merite pe care nu le au. Probabil ați văzut video cu dna Monica Babuc care se laudă deși nu e deloc meritul ei.
2. Probabil știți că este așa un canal tv – Prime. Care din cele 168 de ore săptămânale are doar o jumătate de oră cu știri bune. În rest sau laudă a Partidului sau turnare de zoi peste Republica Moldova.
3. Probabil știți cine l-a adus pe Narîșkin, atunci când încă era șef al administrației prezidențiale din rusia la convorbiri cu PCRM. Acum Narîșkin, deja speaker al Dumei de Stat are alt favorit.
4. Puteți continua și singuri, probabil aveți exemplele voastre.

Astăzi Prime, Publika și celelalte resturi tv și radio vor lăuda SRL-ul. Pentru că ei le dau salarii. Și asta e normal, jurnalismul în Moldova demult a trecut din practică în teorie.

O zi frumoasă de Duminică să aveți.

Despre lașii care se cred eroi online // Rîsul Șîfer, urmașul lui Cuciuc

Întotdeauna mi-a plăcut să comunic cu oamenii offline. Pentru că offline îl vezi cel mai bine. Mai ales ochii. Mai ales comportamentul. Și da, offline doar poți să bei cu cineva. Și, într-adevăr, omul cel mai bine la beție se cunoaște.

De asta și îmi plăceau la un moment dat offline-urile cu politicienii. Îi poți vedea cine sunt și din ce aluat sunt făcuți. Poți vedea ochii, mimica și gesturile. Poți vedea ce răspund atunci când nu sunt filmați de camerele de luat vederi.

Dar nu despre asta vroiam să scriu dar despre acei inși care în viața reală sunt niște cârpe de spălat podelele iar în online devin brusc mari, vajnici și nujnici. Încep a înșira verzi și uscate și a înjura în stânga și în dreapta. Înjură politicieni, oameni cunoscuți și pe oricine nu le place. Împart cuvinte pe care în viața reală nu le-ar spune. Și nu e vorba doar despre bloggeri. Tot mai des pe facebook apar inși de genul dat. Și care, cel mai des, nu știu de ce, înjură doamne sau domnișoare.

Mai dăunăzi am scris despre Igor Cuciuc. Azi la rând este Rîsul Șîfer, adică Ricky Ardezianu. Să îmi fie iertată parodia numelui, eu niciodată nu mi-aș permite să râd de nume și prenume, dar aici e alt caz. Omul se numește Iurie Ciubotaru de fapt așa că … Rîsul Șîfer.

Iată un screen cu comentariul Rîsului pe marginea unui share a articolului Natei Albot despre Canada (screen văzut inițial pe pagina Lumina):

El e bărbat sau cur de pepene totuși? De greșeli în general nu pomenesc.

O seară bună să aveți!