Plahotniuc – premier

Normal titlu, nu? Aberant vor zice comentatorii verzi, cei azurii vor tăcea (în amintirea faptului că partidul îi este dator proprietarului PD pentru cursa cu avionul charter din noiembrie 2010) iar comentatorii cu trei trandafiri în chept vor zice că lui Luchianiuc i-a venit mintea la cap la citirea titlului.

Trebuie de explicat, probabil.

Tot mai multe zvonuri din partea PLDM că Filat ar vrea să fie Președinte al Parlamentului, funcție pe care a refuzat-o, după spusele lui, în 2009. Funcție care e mult mai simplă decât cea de șef al Guvernului și încă și e mai sus în ierarhie.

PD îl vrea pe Candu premier, asta conform spuselor bloggerilor ”casei”. Nu prea am văzut poziții oficiale dar și din câte știu eu finul șefului nu prea are mare tragere de inimă. Dar poate s-au mai schimbat lucrurile între timp. Continue reading →

despre tineri în politica moldovenească.

Au trecut două săptămâni de la ultimele alegeri în Parlamentul Republicii Moldova. Două săptămâni în care cea mai importantă temă despre noii/vechii aleși ai poporului s-au axat pe socialista Radvan care s-a fotografiat în timpul odihnei cu amicii în ipostaze mai puțin normale. Fotografii de genul dat avem probabil toți. Unii poate și mai triste sau și mai aiurea.

Radvan, vrem noi sau nu vrem, este cea mai tânără deputată din parlamentul actual. Ea are 23 de ani. Împreună cu un coleg de la PSRM, o colegă de la PLDM și Constantin Țuțu de la PD sunt tinerii Parlamentului.

În 2009 la putere a venit așa-numita generație nouă. Oameni veniți de prin ONG-uri și organizații active. Oameni care au adus schimbarea europeană. Oameni care trebuiau să stirpească corupția și restul viciilor societății moderne. Și le-a reușit. Le-a reușit să își umple buzunarele și să se îmbogățească. Foarte puțini din cei ajunși la putere au rămas cu coloană vertebrală. Puterea corupe și acest fapt nu poate fi neglijat.

În acești 5 ani au mai apărut și proiecțele politice noi. Unele chiar pornite de ”tineri”. Unul din ele, Mișcarea Democrația Acasă, a fost doar un proiect fantomă finanțat la început de un oarecare Căldare, după asta a dispărut, pe urmă a reapărut doar pentru alegeri.

Un alt proiect a fost lansat de către Batereanu, fost paznic la PLDM și de alți doi sau trei oameni care vroiau în politică și nu aveau de la cine cere bani. Proiectul s-a lansat pe un val de susținere a tineretului. Au fost chiar câțiva oameni foarte buni care l-au crezut dar care au plecat odată cu aspirațiile mărețe ale ”liderului”. Între timp proiectul ghiocelul/urs s-a bâhlit și a fost cumpărat de proprietarul Partidului Democrat. Atât Batereanu cât și ceilalți doi au ajuns la PD :-)

Probabil în scurt timp vor mai apărea proiecte cu implicarea tinerilor. Mai ales că este nevoie de un proiect proEuropean general care ar avea și o aripă de tineret puternică. Doar că există o mică condiție, tinerii trebuie să aibă un trecut corect, curat și nepătat. Ceea ce e greu de găsit.

O zi bună vouă.

Fotografie furată de pe unimedia :-)

Am votat. Tu? #30noiembrie

Am votat. La secția de votare 397 deschisă la Ambasada Republicii Moldova în Estonia.

Iată dovada în pașaport.

#înainte #moldova #ue

E decizia ta pentru cine votezi. Tot e decizia ta să stai acasă. Tu decizi.

to .eu or not to .eu: that is the question

Cât nu am vrea și cât nu ne-am împotrivi dar alegerile de mâine vor arăta gradul de europenizare al Republicii Moldova. Și aici nu e neapărat vorba despre scorul electoral cât mai mult despre ceea ce se va întâmpla în țară după alegeri.

Mulți zic că alegerile sunt între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală. Aiureală. Uniunea Vamală nici nu există, este o simplă fantezie erotică a lui putin care, cel mai probabil, i-a apărut la văzul amantei fără machiaj. A văzut-o, a vomitat și i-a apărut ideea – uniunea vomală. Dar să lăsăm lirica.

Ultimele zile pe facebook e o adevărată isterie. Parcă s-a rupt cerul. Toți brusc au devenit experți politici și clarvăzători. L-au scos pe făleștean din cursă. Mare tragedie. Să fi văzut ce porcării avea el să facă în Parlament, iată atunci tragedie. Mai ales cum avea să umble fetele vândute pe acolo fiind deputate.

Făleșteanul pentru campania din Moldova a fost un fel de Iohannis. Doar că în România Iohannis a fost dovada faptului că după 25 de ani românii și-au dat seama că trebuie să se trezească și să meargă înainte iar în Republica Moldova oamenii și-au dat seama că vor înapoi, în anii 90 când la putere era racket-ul și mafia. Vor să se întoarcă în timpurile padrujelelor pe băămvăuri.

Să vedem ce urmează. Interesant va fi. Sper să nu fie și trist. Și acum o dedicație muzicală.

Pe cine ne lași, făleșteanule :-(

El a plecat :-(

Drum bun!