View Sidebar
Papanași. Rețeta într-o imagine :-)

Papanași. Rețeta într-o imagine :-)

Un grup de oameni inventivi din rusia au creat un gen de postere cu diferite rețete și produse. Îi găsiți pe chefdaw.com

Pe mai multe site-uri am văzut posterele lor. M-am gândit că ar fi bine câteva rețete și postere să le traduc în română.

Mâine fac papanași după acest poster:

Simplu. Nu?

Streleț, acest premier ”primitiv” ce vrea să sărăcească Moldova #aeroport

Streleț, acest premier ”primitiv” ce vrea să sărăcească Moldova #aeroport

Am mai scris că Prim-ministrul actual al Republicii Moldova este un fute-vânt. Nu au trecut nici 24 de ore că el o demonstrează din nou, un fel de ”Streleț strikes again”.

Acest Prim-ministru, care uită de la mână până la gură tot ce a vorbit în 2013 (vă propun să vă uitați video-urile selectate de realitatea.md) s-a apucat să își facă PR pe concesionarea aeroportului or oamenii văd în asta mâna Moscovei care trebuie neapărat stirpită. Și asta în pofida faptului că s-a construit parcarea. S-a făcut curat la zona de aterizare. S-a început reparația capitală a pistei etc.

Streleț nu vede sau acceptă tacit scumpirile la gaze naturale, energia electrică și, respectiv, la produsele de primă necesitate. Streleț nu vede că leul scade pe zi ce trece iar inflația crește. Streleț nu vede că duce o politică de cacao și că nu are idee pe ce lume e și ce echipă are.

Streleț în 2013 vedea un aeroport primitiv iar acum caută cum să-l ia chipurile înapoi dar de fapt mai cauzând daune de vreo 45 de milioane de euro statului. Cel puțin așa e investiția în aeroport în acești doi ani de concesionare.

Streleț se preocupă cum va apărea în media și nu ce va fi cu Republica Moldova. Și asta e trist.

Streleț nu se gândește ce face și vrea să sărăcească Moldova care și așa este în prăpastie. Și asta e și mai trist :-(

Poate să-i cumpărăm niște ochelari să vadă omul ce se face sub nasul lui? Ar ajuta oare?

sursă imagine: agora.md

Când va falimenta structura oligarhică SRL ”Moldova”?

Când va falimenta structura oligarhică SRL ”Moldova”?

Vă propun, pentru început să recitim ce scrie dex-ul cu privire la oligarhie:

OLIGARHÍE, oligarhii, s. f. 1. Formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane. ♦ Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ.

Exact ca în Moldova, nu?

Prin simpla metodă de reducere ajungem la vreo 5 oameni, nu? Plahotniuc, Filat, Ghimpu, voronin și Usatîi.
Dacă mai facem o metodă simplă de reducere avem:
– Filat se teme de Plahotniuc de prin 2013
– Ghimpu îi este dator vândut lui Plahotniuc încă de prin 2007
– voronin este vândut lui Plahotniuc de prin 2009 atunci când ultimul a scos extrasele din bancă cu conturile lui Oleg
– Usatîi este opera lui Plahotniuc pentru a-l contrapune lui Mocanu (o operă nereușită a lui Filat.)

Rămâne în principiu Plahotniuc, deși se mai întâmplă ca păpușele să cuvânteze. Ultimul caz – aeroportul, atunci când Filat e supărat pe Șor, dar despre asta voi scrie mai încolo.

Dacă sincer, așteptam că vara aceasta vor fi ceva acțiuni de protest. Cel puțin câteva locații care treabuiau pichetate ar fi:
Banca Națională a Moldovei, pentru bătaia de joc zilnică față de cetățenii țării și pentru supunerea totală oligarhilor.
Procuratura Generală, pentru aceleași motive și pentru că pe lângă bătaie de joc intentează dosare penale la comanda cui trebuie
Centrul Național Anticorupție pentru că a devenit principalul motiv al corupției în țară și pentru faptul că a influențat cel mai mult crearea alianței proBani

Și aș mai picheta și Președinția. Pentru ca Moș Dormilă de acolo să își dea demisia și să plece la pensie. Pentru că nu face nimic și nu are capacitatea nici măcar de a vorbi.

Eu nu cred deloc în platforma Țopilor și a lui Filat. Sper măcar Dodon să se apuce de proteste sau poate Partidul Popular European dacă tot au nevoie de promovare.

Sau, poate, un partid nou ceava?

Hai și-om politiza prețurile la pâine

Hai și-om politiza prețurile la pâine

Văd că după scumpirea prețului la pâine au fost mai multe discuții decât după scumpirea prețului la energia electrică și gazele naturale. Probabil din cauză că pâinea o cumpărăm în fiecare zi, iar factura majorată la celelalte servicii vine o dată pe lună.

Între timp punem pe facebook fotografii cu bunicile din sate care își vând ultimele lucruri pentru a trăi. Și tot normal. Fără să înțelegem că între acele bătrânele și prețul la pâine, sau lapte, sau legume/fructe este o legătură mult mai mare decât între ele și prețul la gaze sau energia electrică. Or gazul vine știți voi de unde iar energia electrică de la niște hoți.

Risc să vă amintesc că pâinea se face din făină. Făina se face din grâu. Grâul crește pe dealurile Modovei. Dacă grâul e cumpărat la un preț mic atunci și munca celor care l-au crescut e prețuită de nimic. Am mai menționat faptul că la noi grâul nu este crescut pentru venit el este crescut pentru a putea da oamenilor câte ceva din cotele pe care le au. Anume din această cauză și calitatea grâului e destul de mică. Noi, din cauza unor cutume aiurite ne stricăm propria pâine. Avem noi un proverb – Arătura bună îți dă pâine-n gură!

Și vă mai spuneam cât costă pâinea în .ee. Și ea a costat așa și atunci când salariul era mult mai mic. Pentru că respectul vine nu de sus dar de jos, de la producătorii de făină. Și statul trebuie în primul rând să se gândească la ei și nu la locuitorii urbei care țipă-n gura mare că li s-a scumpit pâinea deși ea, pentru ei, reprezintă doar 1 procent de cheltuieli lunare.

Cum îi șterge Orheiul nasul Bălțiului pe 27 august

Cum îi șterge Orheiul nasul Bălțiului pe 27 august

Eu și înainte de alegeri și după am zis că între Bălți și Ohei va fi o concurență, nu știu pe cât de sănătoasă, dar totuși concurență în ceea ce privește schimbarea aspectului și reformele locale.

Din ceea ce observ pe facebook, de la băștinașii din ambele orașe cel condus de Șor e înaintea Bălțiului. E și mai simplu să schimbi un oraș mai mic decât o ”mahină” atât de dispersată cum e Bălțiul. Și am impresia cei din Orhei au votat mult mai conștient în alegeri decât cei de la nord. Dar nu-i pe asta.

Pe 27 august în Republica Moldova oficial se sărbătorește ziua independenței. Nu știu față de cine și față de ce dar asta e o altă întrebare la care vom reveni peste 3 zile. În nord Usatîi îl aduce pe Stas Mihailov. În Orhei echipa lui Ilan îi aduc doar pe moldoveni. Deși putea să aducă și de prin străinătate. Dacă vreți detalii puteți vedea pe pagina primăriei locale. Acolo este și programul. Vor cânta Suruceanu, Zdubii, Ursu, Puică și alții.

Cel mai important, în viziunea mea va fi cântecul lui Vitalie Dani ”Orheianca” :-)

Cu cheltuieli mult mai puține decât cele de la Bălți la Orhei va fi la sigur mai interesant. Pe strada centrală va fi un târg al produselor autohtone văd că. Precis mult mai autentic ca în orice altă localitate. Mai ales că oamenii încep a vedea schimbări, poate nu sunt atât de multe cât și-ar fi dorit dar la sigur le simt. În comparație cu cei de la Bălți :-(

În imagine stadionul de cartier inaugurat prin iulie. Special m-am dus să-l văd.

Sărbătoare plăcută tuturor ce sărbătoresc!